‘Narcistische Timmermans was onterecht politicus van het jaar 2014’

Frans Timmermans werd door de parlementaire pers gekozen tot de politicus van 2014. Voormalig CDA-Kamerlid en hoofdredacteur van het Friesch Dagblad Sytze Faber wordt daar niet vrolijk van. ‘Dat de parlementaire journalisten -kritische volgers van het Haagse gebeuren, mag men hopen- Frans Timmermans als politicus van het jaar 2014 kozen roept vragen op.’ Dat schreef hij maandag in de Volkskrant.

Volgens Faber lieten de journalisten zich leiden door dé speech op 21 juli voor de VN in New York naar aanleiding van de aanslag op de MH17. Daar valt echter nogal wat op ‘af te dingen’ vindt de CDA’er. In de nasleep van de ramp maakte de PvdA-minister volgens hem grote fouten.

In de Volkskrant 29 december.

In de Volkskrant 29 december.

‘De mensen in het rampgebied noemde Timmermans tuig, dat met lijken had gezeuld, trouwringen had geroofd en paspoorten had gejat. Sloeg nergens op. Onafhankelijk onderzoek wees uit dat ze geen rovers en lijkenschenders waren, maar reddingswerkers die professioneel en met respect omgingen met de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen’, schrijft Faber. ‘Een excuus kon de narcistische Timmermans niet over zijn lippen krijgen’.

‘Hij fabuleerde er ook lustig op los over wat de inzittenden hadden gedaan toen ze wisten dat ze gingen crashen. Elkaars hand vasthouden? Een kind aan het hart drukken? Elkaar liefdevol aankijken? Het toestel zal echter in een flits uiteen zijn gespat’, aldus de oud-hoofdredacteur.

Later maakte Timmermans bovendien de fout een opmerking te maken over een mondkapje dat bij een passagier bleek te zijn aangetroffen. Suggererend dat deze voldoende tijd had gehad het kapje op te zetten. Faber: ‘Aan de waarheid en feiten had Timmermans geen boodschap. Schaamteloos speelde hij in op de sentimenten van de emotiesamenleving’.

Volgens het oud-Kamerlid zou maar een kleine meerderheid van de Haagse pers op Timmermans hebben gestemd. Faber: ‘Van de 125 parlementair journalisten deden er maar liefst 61 niet mee aan de verkiezing. Ze vonden namelijk dat in 2014 geen enkele politicus er uit was gesprongen. Gelijk hadden ze.’

Zou het wellicht een cultuurverschilletje kunnen zijn dat de Friese calvinist Faber totaal geen waardering kan opbrengen voor het Limburgse, katholieke, theatrale van Timmermans? Hoe dan ook, zijn kritiek op Timmermans snijdt wel hout. Al is die kritiek eerder bedoeld voor de parlementaire pers.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.