Felix Rottenberg: ‘PvdA en GroenLinks verder met gezamenlijke kieslijst’

‘In de kringen van PvdA en GroenLinks wordt nu nagedacht over coalitievorming vóór verkiezingen. Waarom geen gecombineerde lijst van PvdA en GroenLinks? Dat kan een enorme dynamiek in een verkiezingscampagne brengen. Een gezamenlijk verkiezingsprogramma waarin ecologie, arbeid en een vitale overheid centraal staan’, aldus PvdA-coryfee Felix Rottenberg afgelopen weekend in Het Parool. De oud-voorzitter der sociaaldemocraten vindt dat de democratie aan een ‘broodnodige vernieuwing’ toe is. Een verregaande samenwerking van zijn partij met GroenLinks, ‘zonder partijen op te heffen’, rekent hij tot zo’n vernieuwing.

Rottenberg verwijst in Het Parool ook naar een interview met mede-coryfee Ed van Thijn eind november in Elsevier. Daarin stelde de voormalige PvdA-burgemeester van Amsterdam dat het democratische stelsel niet meer deugt. Hij zei: ‘de democratie die de volkssoevereiniteit buiten beschouwing laat, is geen democratie. En volkssoevereiniteit betekent dat de kiezer uitmaakt wie regeert en wie niet regeert. Daar is in Nederland slechts incidenteel sprake van’. Van Thijn: ‘Rutte-stemmers kregen Samsom, en Samsom-stemmers kregen Rutte. Dat maakt mensen razend!’  En Rottenberg is het helemaal met Van Thijn eens.

‘Het heeft tot de idiote situatie geleid dat de twee grote tegenstanders bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012, VVD en PvdA, vierentwintig uur na het sluiten van de stembus met elkaar begonnen te onderhandelen. Van Thijn heeft gelijk: dit maakt kiezers razend’, schrijft Rottenberg die daarna Van Thijn nog eens citeert: ‘het ongenoegen neemt toe, kiezers nemen hun toevlucht tot uitersten.’

Een kiesdrempel van vijf procent kan de democratie ook vernieuwen, oppert Rottenberg, naast een samenwerking tussen PvdA en GroenLinks. Met een dergelijke kiesdrempel komen alleen partijen met ten minste acht zetels in de Kamer. Van de huidige Tweede Kamerfracties zouden GroenLinks, SGP, ChristenUnie, 50Plus en de Partij voor de Dieren de drempel niet gehaald hebben.

PvdA’er Rottenberg wil samengaan met GroenLinks. Dat zou ‘een enorme dynamiek’ geven, denkt hij. De oud-voorzitter is kennelijk een optimist. Om een ‘enorme dynamiek’ te bewerkstelligen zal er sprake moeten zijn van massa. Die is bij GroenLinks afwezig, en bij de PvdA loopt die op een draf naar de uitgang. De samengang redt wellicht de PvdA, niet de democratie.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.