Het is goed mis tussen de VVD en PvdA

Het gekleuter lijkt begonnen tussen de VVD en PvdA. Nadat VVD-minister Schippers afging in de Eerste Kamer met haar Zorgwet, lijkt La Schippers geneigd de PvdA te willen terugpakken. Net als collega en partijgenoot Blok. De Wet topinkomens van de toch al veelgeplaagde PvdA-minister Ronald Plasterk werd weliswaar aangenomen door het gehele parlement, maar stuitte op een njet van de eigen kabinetsgenoten Blok en Schippers. Ze gaven beiden aan onvoldoende tijd te hebben om de wet goed uit te kunnen voeren en stelden de uitvoering eigenhandig een jaartje uit.

De PvdA reageert nauwelijks op dit geklier. Plasterk is in het buitenland en vice-premier Lodewijk Asscher deed maandag laconiek op Radio1. Hij ziet geen ‘wraakscenario’ van de liberalen. Laat hij de verstandigste zijn, denkt Asscher vast. Hij kan echter niet verhullen dat dit gedrag wijst op grote spanningen tussen de coalitiepartners onderling.

De Wet topinkomens bindt de inkomens in de (semi-)publieke sector aan een maximum en is voor de PvdA erg belangrijk. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken loodste de wet door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Voor de meerderheid in de Senaat kreeg hij steun van de SP, GroenLinks, 50Plus en zelfs de PVV. Maar coalitiefractie VVD stemde voltallig tégen. Nu liggen dus ook de VVD-bewindslieden dwars.

ChristenUnie Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers vroeg tevergeefs een extra Kamerdebat aan, maar een meerderheid van zijn collega’s heeft daar geen behoefte aan. Ook de PvdA-fractie niet. Segers tegen NRC handelsblad: ‘Ik kan me voorstellen dat de VVD zich na de clash over de Zorgwet vrijer voelt om tegen te stemmen. Maar de conflicten stapelen zich wel snel op zo. Het is wachten op de volgende bananenschil’.

Voor wie de Rijdende Rechter al wil bellen, laat maar zitten. Dit kleinzielige gehakketak duidt op zeer ernstig betonrot. De coalitie kan elk moment instorten.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.