Frits Bolkestein: ‘Italië zet één dezer jaren eurostelsel op zijn kop’

Oud-partijleider van de VVD Frits Bolkestein (81) verwacht dat ‘de Italianen één dezer jaren het hele stelsel op zijn kop zetten’. Met stelsel bedoelt hij het eurostelsel, de muntunie. Dat zei hij onlangs in een interview met Het Parool. Volgens de voormalige eurocommissaris begint de Italiaanse situatie ‘behoorlijk dramatisch te worden, met negatieve groei en deflatie. Ze kunnen daar bijna niet meer uitkomen’. Bolkestein heeft al langer kritiek op de muntunie en voorspelde eerder al het einde van de munt. ‘Het probleem is dat zoveel politiek kapitaal in de euro is geïnvesteerd, dat niemand de stekker eruit wil trekken.’

Volgens de liberaal is het nog maar afwachten hoe het verder gaat met de euro. ‘Nederland zal er het mes niet inzetten. Duitsland ook niet. Bondskanselier Kohl heeft gezegd dat de euro slecht is voor Duitsland, maar dat de Duitsers vrienden nodig hebben in Europa vanwege de geschiedenis’. Ook de Fransen zullen de muntunie niet ‘ontmantelen’, denkt Bolkestein. ‘Wie de muntunie overeind houdt is medeverantwoordelijk voor de sociale ellende in Griekenland, Portugal en Spanje’.

Volgens de oud-politicus is de opkomst van IS mede de schuld van Nederland. ‘Als Saddam Hoessein aan het bewind was gebleven, hoe onaangenaam zijn regime ook was, denk ik niet dat Islamitische Staat ooit was ontstaan. Er zijn nu meer mensen omgekomen dan wanneer hij aan de macht was gebleven’, aldus Bolkestein. De inval in Irak in 2003 was volgens hem ‘een grote fout’. Wie democratisering nastreeft in het Midden-Oosten ‘is niet goed bij zijn hoofd’, aldus Bolkestein. ‘Het is een grote stommiteit dat Nederland daar achteraan is gegaan’.

De voormalig VVD-leider houdt zich minder bezig met de Haagse politiek maar de Haagse crisis rond de Zorgwet heeft hij gevolgd. Dat is volgens hem vooral een probleem van de PvdA. ‘Die partij is verdeeld. Het electoraat is daar allergisch voor’. Verder noemt Bolkestein ‘de heer Samsom niet in alle opzichten een geslaagde fractievoorzitter’.

Frits Bolkestein stapte tien jaar geleden uit de politiek. Uit de Nederlandse politiek stapte hij al in 1999. Vaak worden oud-politici milder, komen ze tot nieuwe inzichten. Bij Bolkestein lijkt daarvan geen sprake. Hij heeft nog steeds een visie en is nooit bang om die uit te spreken. Toen niet, en kennelijk nog steeds niet. Een voorbeeld voor zijn rubberen partijgenoot, premier Rutte.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.