Pechtold staat achter kritiek van Juncker op Nederlandse politici

D66 is het eens met de kritiek van de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker op Nederlandse politici. Nederland zou egoïstisch zijn volgens de eurochef, en alleen maar aan zijn eigen belang denken. Dat zei hij afgelopen weekend in een interview met de Volkskrant. Bovendien waarschuwde Juncker ‘de traditionele partijen’ dat die niet het populisme moeten imiteren. Volgens Juncker deden ze dat al in 2005 waardoor het referendum op een nee tegen de EU uitdraaide.

Juncker: ‘Ik herinner me heel goed jullie referendum in 2005 over de Europese Grondwet. PvdA, CDA, VVD, ze weigerden campagne voor de Grondwet te voeren, uit angst geassocieerd te worden met de EU. En toen ging het fout. Het ‘nee’ tegen de Grondwet was niet het succes van de populisten, maar de schuld van de traditionele partijen.’

D66-leider Pechtold in De Telegraaf: ‘Ik snap al jaren niet wat die drie oude partijen met Europa willen. Rutte belooft ‘geen geld naar de Grieken’, maar breekt die belofte net zo makkelijk’.

De D66-voorman bekritiseert ook PvdA-minister Asscher om zijn dubbele houding ten opzichte van Europa. ‘Asscher waarschuwt voor ‘code oranje’ voor werknemers uit Oost-Europa, maar het aantal Roemenen blijft zeer beperkt.’ Er is geen touw meer aan vast te knopen ‘en mensen zien dat’. Volgens Pechtold verdient het ‘gemakzuchtige nee’ van een partij als de PVV ‘een beter weerwoord’.

De kritiek van Juncker is bij de VVD niet goed gevallen. Kamerlid Verheijen vindt dat ‘het opgeheven vingertje’ van Juncker ‘om nationale politici de les te lezen’, niet werkt. ‘Ik geloof niet dat de middenpartijen achter de eurosceptici aanlopen. Deze partijen reageren juist op wat er is misgegaan in Brussel en volgens mij maakt Juncker die analyse zelf ook’, zegt de VVD’er in De Telegraaf.

CDA en PvdA hielden zich tot nu toe stil.

(Bron: de Volkskrant, De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.