IT-bedrijf rekent gemeenten in 2015 een tot 50 procent hogere prijs

Automatiseerder PinkRoccade vraagt vanaf 1 januari een sterk verhoogd tarief aan gemeenten voor elektronische en digitale dienstverlening. Voor sommige gemeenten loopt de prijsverhoging op tot wel 50 procent, dat in enkele plaatsen neerkomt op een ton extra. Het bedrijf levert zijn diensten aan circa tweehonderd gemeenten, waarvan er volgens de Volkskrant ongeveer vijftig weigeren te betalen. Honderdvijftig gemeenten betalen kennelijk wel. PinkRoccade spreekt van een ‘tariefsaanpassing’.

De protesterende gemeenten hebben via hun advocaat Wim Klostermann PinkRoccade laten weten het komende jaar het oude tarief te blijven betalen, plus prijsindexatie.

Elburg was de eerste gemeente die bij Klostermann aan de bel hing. Een woordvoerder van Elburg onderschrijft de brief van Klostermann aan PinkRoccade: ‘We gaan niet meer betalen dan dat. We kijken wel wat er gebeurt’. Het lijkt er op dat gemeenten voor het blok zijn gezet. Ze kunnen namelijk ook geen goedkoop basispakket aanschaffen. ‘We worden gedwongen dingen te kopen die we niet nodig hebben, terwijl de gemeente krap bij kas zit’, aldus de woordvoerder van Elburg.

PinkRoccade zegt dat de gemeenten al in de zomer op de hoogte zijn gebracht van de naderende ‘tariefsaanpassing’. Volgens de algemeen directeur Han Knooren investeert PinkRoccade fors in zijn ‘innovatie-ambitie’, die gelijk is aan die van Apple. Bovendien krijgen de gemeenten er van PinkRoccade ‘kostenloos allerlei innovaties bij’. Knooren: ‘Burgers worden steeds veeleisender inzake de gemeentelijke dienstverlening via internet. In bijvoorbeeld de gemeenten Waalwijk en Haarlemmermeer kan een inwoner de aanvraag van een paspoort of rijbewijs thuis afhandelen’.

Knooren: ‘We zijn nog met veel gemeenten in gesprek. Als we er niet uitkomen, kunnen gemeenten overstappen naar een andere softwareleverancier’. Dat is volgens gemeenten echter zeer energie- en tijdrovend. En waarschijnlijk ook geldverslindend.

Vijftig van de in totaal 408 Nederlandse gemeenten protesteren tegen de absurde prijsverhoging van een grote automatiseerder. Hoe zit het eigenlijk met de overige 358 gemeenten? Betalen die zonder morren, of doen ze gewoon zaken met een nette automatiseerder?

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.