Econoom Van Duijn: ‘Het morele kompas is helemaal weg’

Volgens econoom Jaap van Duijn leven we in rare tijden. Over de economie zei hij onlangs tegen De Telegraaf dat ‘het momenteel totaal uit het lood hangt’. Na dertig jaar is volgens het voormalige bestuurslid van Robeco ‘het op Angelsaksische leest geschoeide neoliberalisme volstrekt doorgeschoten’. Ook qua mentaliteit ging het er de laatste jaren niet op vooruit aldus Van Duijn: ‘Tegenwoordig gedraagt men zich volgens het motto dat alles goed is zolang het niet uitdrukkelijk verboden is. Het morele kompas is helemaal weg’

De econoom klaagt over de slechte mentaliteit in het hedendaagse bedrijfsleven. Volgens Van Duijn is er sowieso erg weinig zelfkritiek bij banken en bedrijven maar hij noemt Paul Polman van Unilever expliciet. Polman ‘vangt 7 miljoen per jaar om de groene goeroe uit te hangen, maar net zo gemakkelijk worden er 2000 mensen ontslagen. Dat is allemaal niet verboden, maar gaat wel op kosten van de maatschappij’.

Net als over de Unilever-ceo, is Van Duijn ook niet complimenteus over de huidige voorzitter van de Europese Commissie. Jean Claude Juncker is ‘de grootste schurk van Europa’.

Volgens Van Duijn was Juncker als minister-president van Luxemburg namelijk medeverantwoordelijk voor de ratrace tussen landen om met belastingdeals multinationals binnen te halen. Volgens hem wordt die race bovendien versterkt door de euro. ‘Daardoor zijn landen hun monetaire instrumenten kwijt en hebben ze alleen hun fiscale beleid over. Dus stapten bedrijven naar landen als Luxemburg om te zien of er een dealtje viel te maken met die aardige meneer Juncker’.

Van Duijn heeft flinke kritiek op het beleid van de Europese Centrale Bank. Volgens hem zitten we aan het einde van een tijdperk. De centrale banken pompen tevergeefs geld in de economie, en willen maar niet erkennen dat hun middelen ‘uitgeput zijn’. Ze hopen ‘kennelijk op een godswonder dat de problemen gaat oplossen. Maar dat wonder gaat niet komen’.

‘Geen enkel probleem dat we in 2008 hadden, is opgelost’. De schulden zijn nergens lager geworden. Door maar door te gaan, worden de problemen alleen erger.’

Ondanks alles is Van Duijn niet pessimistisch. ‘Als je kijkt hoe kleine bedrijfjes kansen pakken terwijl grote bedrijven krimpen, dan leven we in een heel mooie, interessante tijd’.

(Bron: De Telegraaf (19 december))

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.