‘Beperking vrije artsenkeuze drijft zorgkosten juist op’

‘Edith Schippers gaat deze keer wel heel ver tegen het gezond verstand in: vrije artsenkeuze beperken om haar marktwerkingshervormingen te voltooien. Hoort vrije keuze niet juist bij marktwerking? Hoe goede antwoord is natuurlijk ja’. Dat schrijft hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen in NRC Handelsblad. De zorgkosten zullen toenemen doordat verzekeraars ‘monopolisten’ worden volgens hem. ‘Geen enkele econoom gelooft dat monopolisten kostenverlagend werken’. Bovendien ontstaan er volgens de hoogleraar straks ‘onoverkomelijke uitvoeringsproblemen’ in de praktijk, die ook de nodige kosten met zich meebrengen.

Van Wijnbergen: ‘Patiënten die met een diagnose in een ziekenhuis komen, krijgen daar dikwijls een andere, op basis van nader onderzoek of omdat er complicaties ontstaan. Als er dan sprake is van een acute situatie zodat in hetzelfde ziekenhuis behandeld moet worden, kan de patiënt in grote financiële problemen raken als er een niet-gecontracteerde arts bij betrokken raakt.’

Dit soort situaties leveren nu al problemen op met de 20 procent eigen bijdrage, ‘kan je nagaan wat voor drama er ontstaat bij 100 procent eigen bijdrage, zoals Schippers wil’.

Verder vraagt Van Wijnbergen zich af hoe de huisarts hier straks mee moet omgaan. Die moet namelijk van alle polissen weten welke zorgverleners zijn gecontracteerd en welke niet. ‘Dan zou hij vervolgens moeten kiezen wiens belang hij dient, dat van de verzekeraar, of dat van de patiënt’.

Bovendien ziet Van Wijnbergen ook een economisch probleem met dit ‘weinig liberale voorstel’. Het creëert volgens hem monopolisten. ‘Het is gebaseerd op een staaltje onbegrip dat er bij de politiek en ambtenarij niet uit te krijgen is. Ze geloven dat kosten omlaag kunnen door dwang, via regelgeving of door een kopende partij absolute marktmacht te geven.’ Van Wijnbergen doelt daarmee uiteraard op de zorgverzekeraars.

Schippers creëert monopolisten en die gaan volgens Van Wijnbergen de kostenverlaging, ‘die bereikt wordt doordat een monopolist zijn toeleveranciers uitknijpt’, niet doorgeven aan de klant. ‘Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, zoals we nu al zien: verzekeraars verhogen hun premies ondanks meevallende kosten, stijgende winsten en ruime reserves’.

Gisteren riep cabaretier Youp van ’t Hek op tot protest tegen de zorgverzekeraars. De onvrede groeit nu het kabinet de onzalige Zorgwet via een sluiproute alsnog sluw door het parlement weet te loodsen.

(Bron: NRC handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.