Politici onderschatten negatief sentiment over euro

Politici onderschatten het negatieve sentiment dat veel kiezers inmiddels hebben over de euro. ‘Het is wachten tot de eerste anti-europartij aan de macht komt en de afbraak van het project gaat beginnen. Politici die denken dat de crisis voorbij is, onderschatten het ressentiment.’ Dat schreef financieel commentator van De Telegraaf Martin Visser donderdag in zijn krant. De euroscepsis in Europa ‘neemt hand over hand toe’, aldus Visser. Er waren tot nu toe overal pro-Europese regeringen aan de macht, maar hoe lang nog?

Kiezers zien de euro als oorzaak van aanhoudende ellende. En dat is terecht volgens Visser. ‘Vooral in Zuid-Europa duurt de sociale ontwrichting te lang.’ Als politici niet de nodige stappen durven te zetten, is de muntunie niet levensvatbaar, aldus Visser. ‘Deze bom kan komend jaar ontploffen’, vreest hij.

Mario Draghi de president van de Europese Centrale Bank gaat in de eerste maanden van 2015 de muntunie weer redden, verwacht de Telegraafjournalist. Draghi zal waarschijnlijk staatsleningen van de lidstaten opkopen, waarmee de ECB ook meer te zeggen krijgt in die lidstaten. In Nederland is er geen enkele politieke discussie over. ‘De Tweede Kamer lijkt het ook nauwelijks te interesseren’. ‘Opmerkelijk’, vindt Visser. Alleen de president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot erkende ‘redelijk sceptisch’ over het middel te zijn.

Visser: ‘Steeds vaker kom ik economen tegen uit de academische top die in informele setting zeggen dat we eigenlijk nooit aan die hele euro hadden moeten beginnen. Dat gevoel is zo langzamerhand zo wijdverbreid, ook onder zeer pro-Europese economen, het is om bang van te worden’. Volgens hem leggen de pro-Europeanen zich neer bij het ‘overambitieuze europroject’ dat volgens hen toch niet meer te stuiten is. ‘In welk ongeluk zijn we destijds gestort’, vraagt Visser zich af.

(Bron: Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.