Kerstcrisis toonde een paniekerige en gestresste coalitie

De laatste dagen was het aan het Binnenhof alle hens aan dek. Drie senatoren stemden tegen een wetsvoorstel en de Kerstcrisis was geboren. Er leek sprake van blinde paniek. Wat de crisis aantoonde was dat de geëmotioneerde coalitieleden niet meer helder nadachten. Bewindslieden waren heetgebakerd, woest, vonden zelfs dat anderen moesten ‘bloeden’. Stampvoetend liep minister Schippers als een gekwetste prinses op de erwt naar een eveneens woeste premier Rutte. Alle betrokkenen waren boos, op zijn minst geïrriteerd. Maar het leverde nauwelijks iets op.

Tussentijdse Tweede Kamerverkiezingen vormen voor Rutte en vooral Samsom een schrikbeeld. In de peilingen is de coalitie inmiddels een diepe donkere put ingedoken en alleen een kamikazepiloot zou breken. Elke dreiging, elk gevaar leidt direct tot stress, enorme stress. VVD en vooral PvdA hebben met de vorming van hun kabinet een doos van Pandora geopend. Ze kunnen alleen nog hopen op betere tijden. Dat weten de leiders zelf ook.

Blinde paniek brak dus uit toen drie PvdA-musketiers in de Eerste Kamer tegen de Zorgwet stemden. De vrije artsenkeuze moest gehandhaafd blijven, vonden ze. Bovendien mochten de verzekeraars niet te veel macht krijgen. Inmiddels ligt er een nieuw voorstel van minister Schippers waarin de senatoren met wat spiegeltjes en kraaltjes worden gepaaid. De vrije artsenkeuze staat echter nog steeds op de helling.

De VVD was woedend en eiste op hoge toon een oplossing van de sociaaldemocraten. Die hadden immers niet ‘geleverd’. Het marktdenken zit bij de VVD kennelijk heel diep. Senatoren ‘leveren’ daar, zoals Overtoom. Watervlug vlogen Asscher en adjudant Samsom naar hun ‘opstandige senatoren’ om hen in het gareel te brengen. Uren en uren sprak de partijtop met de ‘dissidenten’. Er kwam overeenstemming, maar de door de liberalen geëiste garantie dat de drie straks wél voor gaan stemmen, kwam er niet. De VVD moet gewoon weer ouderwets vertrouwen op het woord van de PvdA.

Maar de VVD vertrouwt helemaal niet op de PvdA, een wanhopige partij die hoe langer hoe meer in een kruiwagen adhd-kikkers verandert. Vandaar dat ze voor alle zekerheid een ongebruikelijke parlementaire route achter de hand houden.

Het circus rond de Zorgwet start binnenkort opnieuw en wanneer de Senaat weer tegenstemt, wordt die gewoon genegeerd. Dat kan staatsrechtelijk; de parlementaire route is weliswaar bedoeld voor noodsituaties maar dat is een detail voor Rutte, Asscher en Samsom. Het werd voor het laatst in 1940 gebruikt, toen Wilhelmina naar Londen vluchtte.

Gezien de continue paniek die het kabinet zo langzamerhand in zijn greep krijgt, beschouwen de coalitiepartners hun situatie waarschijnlijk als een absoluut noodgeval. En vanuit hun visie bekeken, is dat terecht.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.