Meer dan de helft ouderen ligt wakker van zorgplannen

Meer dan de helft (52 procent) van de ouderen die nu thuishulp ontvangen ligt ’s nachts wakker van de aankomende veranderingen in de zorg. Ze zien de veranderingen ‘met angst tegemoet’ en kijken ‘er als een berg tegen op om straks familie en vrienden in te moeten schakelen om de wegvallende zorg op te vangen’. Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine dat 653 lezers enquêteerde die nu gebruik maken van thuiszorg en/of thuishulp. Van de ondervraagden is 70 procent blij met de huidige hulp, maar ook bang deze kwijt te raken.

Vanaf 1 januari zullen hulpbehoevende senioren eerder een beroep moeten doen op familie, vrienden en buren. Op dit moment krijgen 654.000 mensen thuiszorg eventueel gecombineerd met huishoudelijke thuishulp. De overheid gaat er van uit dat ouderen in eigen kring hulp kunnen regelen, maar dat is vaak niet zo.

Maar liefst 28 procent van de ouderen is alleenstaand en zonder kinderen. Deze groep zegt helemaal geen beroep te kunnen doen op familie. Twee derde van de ondervraagden is bang dat het huis straks vervuilt omdat er te weinig hulp is. Ook vreest bijna de helft (49 procent) dat de gezondheid eronder zal lijden. Van de onderzochte ouderen verwacht 68 procent dat de thuiszorg in 2015 veel duurder wordt.

Eerlijk gezegd is 653 geënquêteerden niet zo veel, maar de resultaten zijn toch zorgelijk. Waarom heeft Plus-Magazine niet meer senioren bevraagd? De resultaten geven er alle aanleiding toe.

(Plusonline.nl/Plus Magazine)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.