Constructieve drie gaan niet akkoord met vreemde truc van kabinet

Het kabinet heeft vanavond géén akkoord bereikt met de drie constructieve oppositiepartijen. Rutte 2 kan naar hun steun fluiten. ChristenUnie-voorman Slob liet vanavond weten zich niet te hebben ‘verbonden aan de route’ waarvoor het kabinet heeft gekozen. Een ‘route’ die de Senaat zou omzeilen door een algemene maatregel van bestuur (amvb) aan de Zorgwet vast te nieten. Een vreemde constructie die nog veel Haagse discussies zal opleveren. Het is duidelijk dat de dames en heren coalitieleden alles, maar dan ook alles doen om hun houtje-touwtjeconstructie te redden.

Het kabinet heeft een list bedacht om de Zorgwet alsnog door het parlement te drammen. Men negeert gewoon de Eerste Kamer wanneer het zo uitkomt. D66-senator Thom de Graaf zei in Nieuwsuur dat de zogenaamde oplossing ‘door de bodem zakt’. ‘De democratie wordt hier pootje gelicht’, zei D66’er De Graaf terecht. Het is eerder brutaal dan briljant, want hierdoor zal het trio hoognodige constructieve oppositiepartijen vrijwel zeker helemaal afhaken.

Hoe wanhopig moeten de dames en heren in het kabinet wel niet zijn. De wanhoop is overigens geheel terecht. Premier Rutte zal de geschiedenis in gaan als een van de meest lichtzinnige struikelpremiers ooit. En partijleider Samsom is binnenkort uiteraard leider-af, en laat zijn partij dan achter in een historische ravage. Historisch impopulair, hopeloos verdeeld en bovenal irrelevant zal de PvdA de komende jaren nodig hebben om wonden te likken. Ook Lodewijk Asscher, vaak genoemd als toekomstige PvdA-leider, dreigt beschadigd te raken. Wie immers met pek omgaat, raakt ermee besmeurd, luidt een oud gezegde. Intussen zal de SP het gat op links graag opvullen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.