Akkoord vanavond voorgelegd aan gedogers D66, ChristenUnie en SGP

Het lijkt erop dat de Kerstcrisis is afgewend. VVD en PvdA hebben een akkoordtekst voorgelegd aan D66-chef en gedoger Pechtold, ChristenUnieleider Slob en SGP-voorman Van der Staaij. Kennelijk zijn de drie opstandige senatoren binnen boord gehouden. Zij zijn het inhoudelijk eens met het voorstel, terwijl de VVD geen keiharde stem-toezegging meer eist. Maar of de contructieve drie zo gemakkelijk door de bocht gaan, is nog de vraag. Pechtold was vanmiddag nog ‘erg geïrriteerd’.

PvdA en VVD hebben voor vanavond een debat aangevraagd over de crisis die Den Haag en verre omstreken de laatste dagen bezighield. Hoogstwaarschijnlijk komt er vanavond ook een persconferentie.

De D66-leider hield vanavond in het tv-programma Eenvandaag nog zijn kruit droog: ‘Ik blijf waakzaam totdat ik zeker weet dat we dadelijk een akkoord hebben waar ook D66 mee in kan stemmen’. Van de wijze waarop de coalitie handelde is Pechtold niet bepaald gecharmeerd: ‘Het is allemaal erg onzorgvuldig op deze manier, en als je afspraken maakt is dit niet de manier waarop het zou moeten.’ Hij doelde op de afspraken tussen de constructieve oppositie en het kabinet.

Vanmiddag kon of wilde Pechtold nog niets over het voorstel zeggen, ‘omdat ik eerst wil weten wat het concrete voorstel is. Zodat wij ons er op kunnen beraden’.

Redden de drie gedogers Rutte2 voor de tweede keer, na het crematoriumakkoord van vorig jaar? Het blijft spannend en met name Pechtold blijft een Dark horse. Spannend dus, tot de laatste minuut.

(Bron: Eenvandaag)

 

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.