Opnieuw indienen Zorgwet kan staatsrechtelijk niet zomaar

De oplossing die de PvdA-top en minister Schippers zouden hebben bedacht voor de impasse rond de Zorgwet, kan wellicht helemaal niet. ‘Het plan van de PvdA om dezelfde wet nog een keer in te dienen, heeft staatsrechtelijke haken en ogen. Dat kan niet zomaar. De wet is namelijk al afgestemd, je kunt niet net zo lang een wet indienen totdat er een meerderheid voor is’. Dat zei parlementair historicus Peter van der Heiden van de Radboud Universiteit in Nijmegen op Radio1.

‘Er zal iets aan die wet veranderd moeten worden. Het lijkt er nu op dat er iets aangeniet gaat worden, een algemene maatregel van bestuur. En dat is staatsrechtelijk niet zoals het hoort. Ik neem aan dat een partij als de SGP daarover in het geweer komt’, stelde Van der Heiden. Gedoogpartner SGP wordt vaak gezien als het staatsrechtelijk geweten van de Kamer.

Als het kabinet uit deze crisis komt, wacht volgens de historicus op termijn onherroepelijk ‘een andere bananenschil’. Wanneer de peilingen uitkomen, betekenen de Statenverkiezingen het einde van Rutte2. Het kabinet zou dan 21 gedoogstemmen in de Senaat nodig hebben voor een meerderheid. ‘Dan kan het kabinet niet meer regeren’, aldus Van der Heiden.

Volgens de parlementair historicus zijn we getuige van ‘de blinde paniek in het kippenhok dat de Partij van de Arbeid geworden is’. Van der Heiden merkt op dat je ‘dit soort toestanden krijgt’ wanneer je drie senatoren hebt die alledrie van de lijst gehaald zijn. ‘Een ervan is daar zelfs een beetje boos over. Die zijn niet meer geneigd zich al te veel van de partijdiscipline aan te trekken. Zeker niet als de partij toch al onder druk staat’.

Van de lage peilingen, die al een jaar hardnekkig historisch laag zijn voor de PvdA, worden mensen zenuwachtig. ‘Dan kun je allerlei gekke dingen verwachten, zoals kamikaze-acties als deze’, aldus Van der Heiden.

Met name de SGP zal boos zijn, denkt Van der Heiden. ‘Hun senator was ernstig ziek maar kwam speciaal naar de Eerste Kamer om voldoende stemmen te regelen voor het voorstel. En dan stemt de coalitie zelf tegen. Daar maak je geen vrienden mee in Den Haag’.

Wordt vervolgd.

(Bron: Radio1, tussen 16.30 – 17.00)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.