Crisis: PvdA-top zoekt in loeiende hogedrukpan naar oplossing

‘Het kabinet vindt een uitweg’ suste PvdA-minister Dijsselbloem vanochtend. Collega Asscher voorziet ook een oplossing. Welke is nog de vraag. Volgens de andere acteurs in dit politieke drama moet de PvdA ‘bloeden’. Een woedende premier Rutte gaf de PvdA 24 uur de tijd om met een geloofwaardige oplossing te komen. De PvdA-top ploetert in een loeiende hogedrukpan aan een oplossing. VVD-coryfee Wiegel heeft volgens De Telegraaf ‘genoeg gezien’. ‘De uitkomst van het debat laat zien dat de coalitie in ontbinding is’. En let op D66-leider Pechtold.

Er zijn drie opties om deze ontspoorde trein weer op de rails te zetten. Of (1) de PvdA praat de dwarse senatoren om, of (2) de PvdA legt een compromisvoorstel voor waarmee zowel de VVD als de drie kunnen leven, of (3) de VVD slikt en Schippers draait bij. De eerste en laatste optie zijn fantasieën, waarschijnlijk in de dromen van de PvdA-top. Er wordt dus naar verwachting gewerkt aan een compromisvoorstel waarmee iedereen kan leven. Voorwaarde om te slagen is dat álle betrokken partijen, ook D66-leider Pechtold met zijn geheel eigen agenda, van goede wil zijn.

Allereerst probeert de PvdA de drie dwarsliggers alsnog in het gareel te krijgen. Of dat lukt is zeer de vraag. Alleen senator Linthorst verscheen op de praatsessies met de PvdA-top. De dissidente Duivesteijn en Ter Horst kwamen niet opdagen. Ter Horst liet al weten alleen voor ‘een heel nieuw voorstel’ te willen stemmen, terwijl Duivesteijn zich helemaal stilhoudt.

VVD-minister Schippers zou binnenskamers met haar portefeuille hebben gezwaaid. Ze is niet bereid de Zorgwet aan te passen. Wanneer dit VVD-boegbeeld opstapt, is het einde van het kabinet in zicht. De VVD is woest op de PvdA. Net als de drie gedogers D66, SGP en CU. VVD-fractieleider Zijlstra rekent het PvdA-leider Samsom zwaar aan dat hij op zo’n cruciaal onderdeel van het kabinetsbeleid zijn mensen niet in de hand heeft.

Inmiddels is ook duidelijk dat de PvdA-fractieleider in de Eerste Kamer Barth steken liet vallen. Zij zou al langer op de hoogte zijn van de bezwaren van de drie dissidenten. Volgens senator Ter Horst had zij haar Senaatsfractieleider al een week geleden op de hoogte gebracht van haar voornemen dwars te liggen. Barth heeft dat vervolgens voor zich gehouden en niet besproken met VVD-Senaatsleider Hermans. Die was dan ook ‘verrast’. ‘Nee, hier wist ik niets van’, zei de VVD’er tegen de Volkskrant.

Dark horse in het drama is D66-leider Pechtold. Die is voor zijn doen erg stil. Zijn steun is nodig om het kabinet te redden, maar de mogelijkheid om het kabinet te laten sneuvelen zonder daarvoor de schuld te krijgen, is nu ineens een onverwacht buitenkansje voor hem. Hij zou dan de prachtige peilingen voor zijn partij kunnen verzilveren in de nieuwe verkiezingen. Het is geen geheim dat Pechtolds steun de laatste maanden al verbleekte. Neemt hij dit Kerstcadeau aan? Wie weet.

(Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.