Onderling vertrouwen coalitie krijgt knauw door dissidente PvdA-senatoren

Er heerst een crisisachtig sfeertje op het Binnenhof. Drie PvdA-senatoren stemden vanmiddag onverwacht tegen het voorstel over beperking van de vrije artsenkeuze. VVD-Minister Schippers hechtte zeer aan het voorstel. Ze verwachtte zo namelijk meer grip op de zorgkosten te krijgen. Maar het liep anders. Schippers is naar verluid woe-dend. Het vertrouwen tussen de PvdA en VVD heeft in elk geval een flinke knauw opgelopen. Het is inmiddels het zoveelste PvdA-incident. Hoe lang gaat dit nog goed?

Het voorstel zorgde er onder meer voor dat zorgverzekeraars patiënten de gang naar een specialist kunnen blokkeren wanneer het budget op is. Dat schrok de dissidente PvdA-senatoren Linthorst, Ter Horst en Duivesteijn af. Het wijzigingsvoorstel zou de positie van zorgverzekeraars verstevigen en PvdA-senator Guusje Ter Horst wil dat helemaal niet. De oud-minister zei dinsdagmiddag op radio1 een onbalans te vrezen. Volgens haar zou de macht van de verzekeraar te groot worden, en die van zorgverleners en patiënten te klein.

Los van de waardering voor de argumenten van de opstandige drie, dreigt de PvdA steeds minder betrouwbaar te worden. Afspraak is daar kennelijk geen afspraak. Niet alleen de VVD, ook de drie gedogers D66, CU en SGP zijn pissig over de onverwachte PvdA-fratsen in de Senaat.

De incidenten volgen elkaar op en coalitiepartner VVD zal daar inmiddels serieus van balen. Afgelopen week diende Samsom ook al ineens een Tweede Kamermotie in tegen schaliegasboringen, waardoor de liberalen onaangenaam verrast waren. Het gedoe in de PvdA-fractie baarde de VVD al langer zorgen, evenals de benoeming van de zeer linkse Khadija Arib tot fractiesecretaris. Het toonde volgens de VVD’ers aan dat Samsom zijn grip verliest. Verder beginnen ook steeds meer PvdA’ers zich te roeren.

Jacques Wallage, Adri Duivesteijn, Ruud Koole, Paul Kalma, Felix Rottenberg, de twee Turkse afzwaaiers, Wouter Bos en een polonaise aan anonieme wandelgangenfluisteraars leverden de laatste maanden flinke kritiek op de leider en zijn koers.

De half overspannen Samsom liet zich daarna emotioneel helemaal gaan tegenover De Telegraaf, zijn eeuwige plaaggeest. Een beter bewijs van slecht beoordelingsvermogen is niet denkbaar. De krant maakte er -uiteraard- een groot nummer van. Het zoveelste incident. Hoe houdbaar is Samsoms positie nog? Het mag niet verbazen wanneer de dissidente senatoren het begin van iets groters hebben ingezet.

1 Reactie op Onderling vertrouwen coalitie krijgt knauw door dissidente PvdA-senatoren

  1. Taking the ovwreiev, this post hits the spot

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.