PVV groeit door het bleke profiel van de rest

Terwijl het politieke landschap op het Binnenhof versplintert en verbleekt, groeit de PVV in de peilingen. De coalitiepartijen VVD en PvdA zitten klem tussen hun achterban, ideologie en afspraken met de ander. En de andere partijen lijken de deuren bij elkaar plat te lopen om voortdurend wisselende verbondjes te sluiten. De partijen onderscheiden zich steeds minder van elkaar. D66, CDA, CU, GroenLinks; het lijkt wel een pot nat. Zelfs de SP doet er soms aan mee. Alleen Geert Wilders zingt consequent zijn eigen lied en wint kiezers.

Chef van de politieke redactie van NRC handelsblad René Moerland ziet een diepe kloof tussen de PVV enerzijds, en de andere partijen anderzijds. ‘Nu eens trekken SP en VVD samen op voor kleine ondernemers, dan is de gedoogpartner D66 weer even de hardste oppositiepartij, desnoods tot een motie van wantrouwen aan toe. Alleen de PVV voert de gehele periode een frontaal ideologische strijd. En dat levert virtuele zetels op, geen macht. wel indirecte macht.’

De partijen voelen de spagaat; ze moeten onderscheidend voor de kiezer blijven én samenwerken. Met de PVV wil geen enkele partij te nauw samenwerken, laat staan nog eens regeren. VVD en CDA beginnen daar niet meer aan na het avontuur met de mislukte gedoogconstructie. Voor alle andere partijen, behalve wellicht de SGP, was samenwerking met de PVV altijd al een no go.

Toch is de PVV een belangrijke factor aan het worden ‘in de politieke onderhandelingscultuur’. De zetels van Wilders c.s. blijven namelijk wel nodig om meerderheden te vergaren. Maar omdat de PVV daaraan nauwelijks meedoet, zijn de partijen steeds meer op elkaar aangewezen. Met de bleke versplintering tot gevolg.

De coalitiepartijen hebben het extra lastig om hun kleur te bewaren. Hun ideologische tegenstellingen zijn daarbij al een gigantisch obstakel. Bovendien is geen van beide fractieleiders een groot succes. PvdA-leider Samsom is inmiddels op weg naar de uitgang, terwijl VVD-leider Halbe Zijlstra ook niet erg uit de verf komt. Alleen sommige ministers hebben echt een duidelijk profiel, zoals Asscher, Dijsselbloem, Schippers, Kamp en niet te vergeten premier Rutte. Ze zullen daarom ook flink aan de bak moeten de komende verkiezingscampagne.

Intussen is de PVV de grootste in de peilingen. Het minder,minder,minder-incident lijkt alweer lang geleden. Het is de PVV tegen de rest.

(Bron: NRC handelsblad)

1 Reactie op PVV groeit door het bleke profiel van de rest

  1. De PVV is de enige oppositiepartij die zich op vele onderwerpen inzet voor de bevolking. De PVV wordt door de NOS, Nieuwsuur, de VARA en andere partijen genegeerd en door hen ook de bevolking. De PVV komt op voor de Gezondheidszorg, voor ouderen, tegen immigratie en zijn problemen, tegen islam, tegen milieubelastingen door GroenLinks erdoor gedrukt. Windmolens is onzin en geldverkwisting. De PVV heeft op vele punten gelijk maar niet gekregen door de media!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.