Gek: Tweede Kamer kan belastingdeals niet controleren, buitenland wel

Terwijl minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes van Financiën de Tweede Kamer pertinent weigeren inzicht te geven in belastingdeals met multinationals, delen de heren die informatie wel met andere Europese belastingdiensten en de Europese Commissie. Vandaag publiceren vier Kamerleden een aanklacht in de Volkskrant. Ze roepen de bewindslieden op hun grondwettelijke recht op inlichtingen te respecteren. Volgens de Kamerleden van de oppositiepartijen CDA, CU, SP en GroenLinks zit het kabinet hen dwars zit bij de uitvoering van hun controlerende taak.

‘De Tweede Kamer kan op geen enkele manier controleren of de afspraken die multinationals, zoals Google en Starbucks, met de Nederlandse belastingdienst gemaakt hebben, eerlijk zijn en binnen de grenzen van de wet vallen’, schrijven CDA’er Pieter Omtzigt, CU’er Carola Schouten, SP’er Arnold Merkies en Groenlinkser Jesse Klaver. Ze roepen bovendien hun VVD- en PvdA-collega’s op ‘hun controlerende taak serieus te nemen’ en de vier te steunen.

Volgens de parlementariërs wekt de consequente weigering van Dijsselbloem en Wiebes ‘weinig vertrouwen in wat onze belastingdienst aan bedrijven toezegt in ruil voor vestiging in ons land’. Ze spreken van ‘schimmigheid’.

De bewindslieden kondigden onlangs aan dat ze de inhoud van de afspraken wel gaan delen met buitenlandse belastingdiensten. En dat is volgens de vier niet te rijmen met het halsstarrige njet dat de eigen volksvertegenwoordiging krijgt. Ook de Europese Commissie krijgt inzage in de Nederlandse deals, het onderzoekt namelijk of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun aan Starbucks.

Eerder bleek na onderzoek dat de afspraken die multinationals met Luxemburg maakten, ‘fundamenteel anders’ waren dan de regering daar jarenlang voorstelde.

Het onderzoek naar de Luxemburgse deals onthulde dat multinationals de afgelopen jaren lachwekkend weinig belasting betaalden in het Groothertogdom. Zo betaalde Amazon daar jarenlang maar 1 procent belasting over de Europese inkomsten, Disney droeg slechts een kwart procent af over de periode 2009 – 2013. Starbucks betaalde 8,6 miljoen belasting over een periode van 14 jaar, terwijl de omzet maar liefst 3400 zo groot was. Het Luxemburgse parlement was hiervan niet op de hoogte.

Wanneer in Nederland ook van dit soort sprookjesachtige belastingdeals zijn gemaakt, betekent dat dat de gemiddelde boekhandel of broodjeszaak om de hoek meer belasting betaalt dan deze enorme bedrijven. Het is toch niet meer dan normaal dat onze volksvertegenwoordigers dit even willen checken. En wat gek dat de VVD- en PvdA-Kamerleden deze ‘schimmigheid’ kennelijk prima vinden.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.