‘We stevenen af op een ramp in de jeugdzorg’

‘We stevenen met open ogen af op een ramp’, dat zegt tenminste hoogleraar jeugdbescherming Ido Weijers in NRC Handelsblad. Hij heeft het over de jeugdzorg. Terwijl staatssecretaris Van Rijn onlangs nog opgelucht aankondigde dat alle contracten tussen jeugdzorginstanties en gemeenten rond zijn, waarschuwt Weijers voor onheil. ‘Instanties zijn overbelast, niet voorbereid’. Weijers voorziet ‘een administratieve chaos’ en ‘zorgafhankelijken zullen zich de komende tijd alleen maar radelozer voelen’. Volgens de hoogleraar is de landelijke politiek hiervoor verantwoordelijk. Het kabinet wilde niet luisteren naar alle waarschuwingen en het parlement liet het gebeuren.

Weijers haalt een uitzending van Nieuwsuur aan dat een ‘pijnlijk inkijkje’ bood in de praktijk van alledag. Het ging over drie schrijnende gevallen die nergens terecht konden. ‘Niemand die kan helpen, instanties die overbezet en onbereikbaar zijn’. Van Rijn garandeert weliswaar dat iedereen de juiste zorg krijgt, maar de hoogleraar gelooft hem niet: ‘Steeds scherper tekenen zich de contouren van een debacle af’, schrijft hij.

Jeugdzorginstellingen krijgen minder budget voor evenveel of meer aanvragen. ‘Talloze instellingen hebben zich gemeld bij de net opgerichte Transitie Autoriteit Jeugd, omdat ze financiële problemen voorzien’. Ook haalt Weijers de rekenkamers van de vier grote gemeenten aan. Die vinden namelijk dat een goede organisatie van gemeentelijke jeugdzorg eerst grote investeringen vereist die voorlopig niet kunnen worden terugverdiend. Zorginstellingen, zorgverzekeraars, hoogleraren, Jeugdzorg Nederland en de kinderombudsman verzochten tevergeefs om uitstel.

Landelijke politici voelen al nattigheid volgens Weijers: ‘Intussen werken de politiek verantwoordelijken vooral aan hun verdediging. De gemeenten en de zorgaanbieders krijgen de zwarte piet toegespeeld. Staatssecretaris Teeven heeft gedreigd ‘talmende’ gemeenten onder curatele te stellen. De PvdA heeft haar aanhang opgeroepen de gemeenten achter de vodden aan te zitten. Maar het is juist de landelijke politiek -kabinet en parlement- die verantwoordelijk is voor alles wat mis dreigt te gaan’.

We zullen maar hopen dat de hoogleraar jeugdbescherming, net als al die andere onafhankelijke experts en adviesorganen, een zwartkijker is. Anders koersen we inderdaad af op een ramp in de jeugdzorg.

(Bron: NRC Handelsblad)

1 Reactie op ‘We stevenen af op een ramp in de jeugdzorg’

  1. IK BEN MIJN KIND KWIJT DOOR LEUGENS VAN DE BJZ, BEN GEBOREN IN KAAPVERDIE WOON IN NEDERLAND SINS 1990 IK HEB GEEN STRAF BLAAD DE BJZ SAMEN MET DE CORUPTEN RECHTERS HEBBEN MIJN KIND GEROOFD EN IN ADOPTIE AAN NEDERLANDSE FAMILIE, IS DIT LEGAL? KAN JULLIE MIJ LATEN WETTEN WAR IS MIJN SUE-ELLEN ALEXANDRA SILVA DOS SANTOS? 21-12-2007, MOMENTEEL BEN IK VERTROKEN VAN NEDERLAND NA 25 JAAR MET ERG VEL HAAT IN MIJN HART OPLOSING ZOEKEN EN INTERNATIONALE HULP ZOEKEN, DE RECHTERS GEVEN MEDICATIE AAN MIJN KIND ZONDER DAT ZE ZIEK IS, MIJN KIND IS MET HAAR 5 JAAR OUD IN DE GEVANGENIS VOOR 1/5 JAAR LANG ZONDER CRIMINELE RECORD, IK BEN BESCHULDIG DOOR DE BJZ ALS ONTVOERING VAN MIJN EINGE KIND, DE BJZ HEEFT MIJ INTERNATIONALE AANGEMELD ALS TERORISTE VOOR 2 JAAR LANG MOCHT IK NEDERLAND NIET UIT ZONDER MIJN KENISSEN, EN NU TOT SLOT WEET IK ALL 6 MAANDEN LANG NIET WAR IS MIJN KIND, IS DAAR IEMAND VAN DE POLITIEKE GEBOUW DIE MIJ KAN HELPEN NEDERLANSE STAAT AAN TE KLAGEN WEGENS OVERTREDEN VAN MIJ MENSELIJKERECHTEN EN INTERNATIONALE KINDER RECHT? IK HEB ALS CONTACT PERSON IN DE DEFENCE FOR CHILDREN TE LEIDEN MW: ALEXANDRA BARENDSEN, DE NATIONAL OMBUDSMAN KAN OOK NIETS AAN DOEN,DE ADVOCATEN WOORDEN UITGELACH IN DE RECHT BANK DOOR DE RECHTERS, IK AUXILIA SILVA DOS SANTOS VRAAG JULLIE OM MIJN KIND TERUG TE GEVEN EN GEEF VRIJHEID AAN ALE ONTRECHT UHP KINDEREN IN NEDERLAND IK HEB RECHT OM TE WETEN WAAR IS MIJN VLES EN BLOED,DANK U WEL MIJN STRIJD GAAT GEWON DOOR INTERNATIONAL TOT DAT ALLE KINDEREN TERUG NAAR HUN FAMILIES ZIJN ZO KAN IK WER LACHENDE OUDERS ZIEN NET ALS IN DE JAAR 1990 TOEN IK VERLIEFD WERD AAN DE NEDERLANDSE CULTUUR, DE BJZ EN DE RECHTERS ZIJN KINDEREN AAN HET STELEN VAN AF HUN GEBORT IN DE ZIEKENHUIS WAT IN GODS NAAM WIL DE REGERING VAN NEDERLAND MET PAS GEBORENDE BABYS? WAT IS DIT VOOR SATANIZ GEDOE?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.