Kabinet claimt verwachte economische groei ten onrechte

De groei van de Nederlandse economie was jarenlang minimaal en broos. Een rollercoaster: ging het even wat beter, dan volgde altijd weer een dip. Maar dat gaat veranderen volgens het Centraal Plan Bureau. Dat verwacht in 2015 namelijk een groei van 1,5 procent. Een ouderwets hoog percentage. Rutte moet in stilte hebben gejuicht, want met de voor het kabinet superspannende statenverkiezingen op komst, is dit hét bewijs dat zijn maatregelen hebben gewerkt. Toch? Welnee, de groei komt namelijk helemaal niet door het kabinet, maar door een dalende olieprijs en euro.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp was er als de kippen bij om de voorspelde voorspoed te claimen: ‘Dat steeds meer signalen op groen staan, is voor het kabinet een aansporing om vastberaden verder te gaan met het versterken van onze economie’. Kamps claim is onterecht, want Den Haag heeft niets bijgedragen aan de verwachte groei. Politici zullen zelf anders beweren tijdens de komende maanden, tijdens de verkiezingscampagne, maar de feiten spreken voor zich.

De olieprijs daalde inmiddels met 40 procent, terwijl de koers van de euro met 9 procent omlaag ging. Bovendien trekt de wereldhandel aan. Dat maakt Nederland goedkoper voor het buitenland en dus trekt de export aan. Het kabinet heeft daar nul komma nul invloed op. Ondanks de extra accijns dalen de energie- en benzineprijs, waardoor de koopkracht van veel Nederlanders zal stijgen. Iets wat het kabinet de laatste jaren actief voorkwam.

Bij het goede nieuws, is het des te schrijnender dat in 2015 ook de harde bezuinigingen van het kabinet pas echt voelbaar worden. Veel Nederlanders zullen in 2015 nauwelijks iets merken van de opleving. Integendeel. Veel bezuinigingen, versoberingen en hervormingen gaan volgend jaar in. In de zorg, sociale zekerheid, bij de gemeenten, op de arbeidsmarkt; de maatregelen kunnen hard aankomen. Het is zelfs goed mogelijk dat wanneer deze veranderingen niet goed uitpakken, wat niet de minsten voorspellen, dit de economische groei eerder remt dan stimuleert.

Rutte 2 kon de economie zelf niet aan de praat krijgen, volgens veel economen deed het kabinet juist het tegenovergestelde. Maar nu claimt minister Kamp wel de verwachte voorspoed. Die durft.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.