Ahmed Aboutaleb zou de PvdA kunnen redden

Hij is Nederlander van het Jaar volgens Elsevier, de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Vriend en vijand prijzen hem om zijn moed, nuchtere houding en duidelijkheid. Zelfs de oud-Leefbaar Rotterdamfractievoorzitter en eeuwige mopperpot Ronald Sörensen is positief. ‘Hij doet het goed, het is een slimme man, pragmatisch. Echt een voorbeeld’, zegt hij in Elsevier. Aboutaleb ademt iets ouderwets sociaaldemocratisch. Nuchter, zonder poespas. Is Aboutaleb de redding van de PvdA?

Rotterdamse ondernemers roemen Aboutalebs inspanningen voor het bedrijfsleven, maar de PvdA-burgemeester voorkwam ook persoonlijk dat een bijstandsmoeder uit haar huis werd gezet. Dakloosheid duldt hij niet in zijn stad, zegt hij.

De biografie van Aboutaleb spreekt tot de verbeelding. Dat deze man het tot burgemeester van Rotterdam heeft geschopt, is een grote prestatie. Aboutaleb groeide op in een klein afgelegen Marokkaans dorpje Beni Sidel. Zijn vader werkte in Nederland, en zijn grootvader waakte over het achtergebleven gezin. In die tijd moest een man over het gezin waken. Opa Aboutaleb sliep ’s nachts met een karabijn op dak om zijn dochter, kleinkinderen en hun bezittingen te beschermen. In 1976 vertrok Ahmed met zijn moeder, twee broers en twee zussen naar Nederland. Hij was 15.

Aboutaleb doorliep daarna bijna alle lagen in het onderwijs. Hij startte zijn schoolcarrière in Den Haag op een lts en ging daarna door naar een mts luchtvaarttechniek. Ten slotte deed hij de hts, met succes. Aboutaleb ging daarna onder meer aan de slag bij de televisie (RVU) en de Sociaal Economische Raad (SER).

In de jaren negentig ontdekte VVD’er Hans Dijkstal het politieke talent van de dertiger. Hij introduceerde Aboutaleb bij de PvdA, want dat was volgens de liberaal zijn partij. Aboutaleb werd lid, maar nog niet actief. Na de televisie en de SER belandde de kersverse PvdA’er bij de gemeente Amsterdam. In 2004 was hij daar directeur toen hij plotseling werd gevraagd om wethouder te worden. Na enige druk, hij wilde eigenlijk niet maar oud-burgemeester Patijn wist hem over te halen (‘De stad heeft je nodig’), werd hij wethouder in Amsterdam.

In 2007 vertrok hij naar Den Haag om na een jaar staatssecretaris van Sociale Zaken alweer door te koersen naar Rotterdam. Het leek er even op dat Aboutaleb een politieke jobhopper was, maar inmiddels zit hij alweer zes jaar op zijn Rotterdamse zetel. Onlangs is zijn termijn zonder slag of stoot verlengd.

Hij werd in 2008 de eerste moslimburgemeester van een grote Europese stad. Dat was internationaal nieuws. Aboutaleb is een belijdend moslim die in zijn vrije tijd een djellaba draagt. Hij combineert zijn keuze voor Nederland ogenschijnlijk moeiteloos met zijn Marokkaanse achtergrond en geloof. Hij heeft ook echt gekozen voor Nederland. Zo wil hij zich laten begraven in Nederland, dat is voor moslims veelbetekenend.

Hij kan hard zijn. Voor werkloze jongeren die zich bij de burgemeester hadden beklaagd over achterstelling door discriminatie had de gemeente een bus geregeld die de klagers naar de haven zou rijden om hen te introduceren bij bedrijven voor een baan. Er bleken echter maar enkelen uit hun bed gekomen om met de bus mee te gaan. ‘Daar heb ik de schurft aan en die mensen kunnen echt op mijn harde hand rekenen’, aldus Aboutaleb.

Zijn heldere opvattingen worden niet altijd door iedereen gewaardeerd. Na de moord op Theo van Gogh gebruikte de toenmalige Amsterdamse wethouder bijvoorbeeld harde woorden voor de moordenaar Mohammed Bouyeri, waarna hij met de dood werd bedreigd. Aboutaleb leefde daarna, apart van zijn gezin, enige tijd in een safe house. Volgens partijgenote en oude kennis Gerdi Verbeet is Aboutaleb altijd al ‘een moedige man’ geweest, ‘vooral ten opzichte van zijn eigen gemeenschap’.

Over Syriëgangers is Aboutaleb ook glashelder; die mogen van hem gaan, maar dan wel paspoort inleveren. Aboutaleb: ‘Die dromen van een islamitische staat, daar in Irak. Dat vinden ze fijn. Kunnen ze onder geloofsgenoten leven. Daar is het etnisch schoongemaakt. En dan zeg ik, u mag niet gaan? Mensen die onze samenleving, onze waarden, onze stelsels gewoon afwijzen! Ga toch! Ga maar! Maar lever dat paspoort dan maar in. Vraag daar maar een paspoort aan.’ Aboutaleb is het dan ook niet eens met het kabinet op dit punt.

Waarom spreekt Aboutaleb zo aan? De PvdA’er is een beetje ouderwets, op en goede manier. Een vaderlijke burgemeester die ook streng kan zijn. Hij lijkt iemand met een gezond verstand: geen soft gedoe tegen slechteriken, niet hard tegen kwetsbare burgers. Daklozen helpt hij aan onderdak en ook voor het Rotterdamse bedrijfsleven spant hij zich in. Nederlander met Marokkaanse wortels, moslim en wellicht ooit lijsttrekker van de PvdA. Met zijn 53 is hij er jong genoeg voor. Wie weet.

(Bron: Elsevier)

1 Reactie op Ahmed Aboutaleb zou de PvdA kunnen redden

  1. Alles is niet waar

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.