Pensioenplan Klijnsma is volgens EU-regels mogelijk onteigening

Het pensioenvoorstel van staatssecretaris Klijnsma schendt wellicht EU-rechten. Dat zegt jurist en aankomend hoogleraar internationaal pensioenrecht Hans van Meerten in De Telegraaf. Wanneer het kabinet het pensioenplan invoert, kunnen gepensioneerden en werknemers volgens hem een zaak tegen hun pensioenfonds aanspannen met het EU-handvest in de hand. Volgens Van Meerten is er wellicht sprake van onteigening, want ‘door de nieuwe wet worden mensen aangetast in hun koopkracht’.

‘De regering heeft de pensioenregels niet getoetst aan het Handvest van de EU. Dat moet zeker worden gedaan, want het zou toch een blamage zijn als het juridisch niet houdbaar blijkt te zijn’, zegt Van Meerten, werkzaam bij het internationale advocatenkantoor Clifford Chance.

De jurist noemt het ‘zorgelijk en alarmerend’ dat Klijnsma niet heeft getoetst of de financiële eisen niet volgens de Europese regels zijn. ‘Uit de beantwoording van de regering aan de Eerste Kamer blijkt dat alleen is gekeken naar het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Maar het gaat om de toetsing aan het Europees grondrechtenhandvest. Die toetsing is niet gedaan en dat vind ik nogal wat’, aldus Van Meerten.

Gepensioneerden kunnen nu al naar de rechter stappen, denkt Van Meerten. ‘Er is enkele jaren niet geïndexeerd en gepensioneerden zijn gekort. In het verleden is mensen een welvaartsvast pensioen beloofd. Of die belofte houdbaar is of niet, doet er juridisch gezien niet toe’. Wanneer Klijnsma haar plan invoert, wordt die zaak volgens Van Meerten alleen maar sterker.

In de Eerste Kamer hebben CDA- en VVD-senatoren vragen gesteld over de eventuele strijdigheid van het pensioenplan met het EU-handvest. Volgens Klijnsma is er echter geen enkel probleem omdat volgens haar niet is vast te stellen of burgers naar de rechter kunnen stappen vanwege onteigening. Van Meerten ziet dat echter anders. Hij kan inderdaad niet garanderen dat een werknemer of gepensioneerde van de rechter gelijk krijgt, maar dat komt omdat ‘het Handvest in dergelijke gevallen nog niet eerder is ingeroepen. Maar er is absoluut een zaak te maken.’

Er is vast een aantal advocaten dat dit zaakje graag wil oppakken.

(Bron: De Telegraaf)

2 Reacties op Pensioenplan Klijnsma is volgens EU-regels mogelijk onteigening

  1. Het is nu meer dan een jaar geleden dat het artikel werd gepubliceerd. Is er al een procedure gestart? Ik ben benieuwd!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.