Klijnsma en Senaat botsen om omstreden pensioenplan

Uitstel dreigt voor de behandeling in de Eerste Kamer van het pensioenplan van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. De senatoren vinden de materie te complex en de uitleg van Klijnsma onvoldoende. Ze beslissen dinsdag naar verwachting dat de voorstellen niet meer aan bod komen in 2014. De geplande invoering per 1 januari kan Klijnsma dan op haar buik schrijven.

Met name een hoorzitting over de plannen met deskundigen op 16 november maakte indruk op de Eerste Kamerleden. ‘Daar schrokken veel Eerste Kamerleden van’, zegt Martin van Rooijen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG). ‘Ze hoorden dat niemand die nu leeft ooit nog een volledig pensioen krijgt’.

AD, 8 december.

AD, 8 december.

Van Rooijen spreekt in het AD van ‘waardeloze plannen’. Ouderenorganisaties en de vakbeweging zijn fel tegen en stuurden maandag brandbrieven naar de Senaat.

Klijnsma kreeg eerder wel een tweederde meerderheid in de Tweede Kamer achter haar plan, maar ze mag van een succes in de Eerste Kamer nog niet uitgaan. SP, PVV, GroenLinks en CDA zijn ronduit tegen, VVD en D66 zijn uiterst kritisch. De staatssecretaris werd vorig jaar, met haar toenmalige collega brekebeen Weekers, zowat uit de Senaat weggejaagd omdat hun pensioenvoorstel niet voldeed.

Voorzitter van ouderenorganisaties Martin van Rooijen was CDA-staatssecretaris van Financiën in het kabinet Den Uyl (1973 - '77). De huidige pensioenplannen van Klijnsma noemt hij 'waardeloos'. (foto: radio1.nl, fotograaf onbekend).

Voorzitter van ouderenorganisaties Martin van Rooijen was CDA-staatssecretaris van Financiën in het kabinet Den Uyl (1973 – ’77). De huidige pensioenplannen van Klijnsma noemt hij ‘waardeloos’. (foto: radio1.nl, fotograaf onbekend).

Klijnsma wil dat pensioenfondsen hogere buffers in kas houden om eventuele toekomstige tegenvallers beter op te vangen. Maar prijscompensatie is dan voor jarenlang uitgesloten, terwijl de hogere buffers volgens kenners niet nodig zijn. Het voorstel heeft verstrekkende gevolgen en raakt letterlijk iedereen.

De aanpak van Klijnsma is, net als vorig jaar, niet sterk. Ze kan de Eerste Kamerleden niet echt overtuigen. GroenLinks-Senator Tof Thissen: ‘Klijnsma roept: ‘Mijn plannen zijn zó geweldig. Dat jullie dat niet zien!’

Van Rooijen denkt dat het kabinet erg zwaar tilt aan het voorstel. ‘Ik hoorde dat Sociale Zaken alles op alles zet. Bij pensioenfondsen bestaat zelfs de angst dat De Nederlandsche Bank en Sociale Zaken de kont tegen de krib gooien en zelfs stevige pensioenkortingen doorvoeren. We moeten nu op alles zijn voorbereid.’

(Bron: AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.