Uitgeverijen en bedrijven slepen Staat voor rechter om privacyschending

Verschillende krantenuitgevers, de journalistenvakbond, advocaten en internetbedrijven slepen de Nederlandse Staat binnenkort voor de rechter omdat die op grote schaal de privacy zou schenden. Van Nederlanders wordt door de Staat massaal telefoon- en internetgegevens afgetapt, terwijl in april het Europese Hof van Justitie het ‘onbeperkt en ongericht verzamelen van informatie’, zonder verdenking vooraf, verbood. Minister van Justitie en Veiligheid Opstelten en staatssecretaris Teeven trekken zich echter niets aan van die uitspraak.

‘Andere landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zweden hebben hun wetgeving vrijwel direct aangepast aan de uitspraak van het Europese Hof , maar minister Opstelten en zijn makker Teeven trekken zich er niks van aan. Dat is volstrekt onacceptabel’, zegt advocaat Otto Volgenant in De Telegraaf op Zondag. Hij zal namens de organisaties de zaak voeren.

Volgens het Europese Hof is de massale controle van communicatie in strijd met de fundamentele grondrechten. De Raad van State noemde de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie, die de opslag van alle gegevens afdwingt, in strijd met de rechten die privéleven, communicatie en persoonsgegevens beschermen.

Het kabinet peinst er echter niet over om de omstreden wet af te schaffen. Hoewel de wet zijn nut nog nooit heeft bewezen, verwacht het kabinet er kinderporno en terrorisme mee tegen te gaan.Volgens Volgenant is het een excuus om van iedereen een jaar lang gegevens op te slaan, ‘een grove schending van het recht op privacy’.

Als je ziet hoe het kabinet onwelgevallige uitspraken van het Europese Hof en de Raad van State terzijde schuift, mag zich serieus afvragen of de grootschalige gegevensvisserij eigenlijk wel in goede handen is. Waarschijnlijk niet dus. Advocaat Volgenant, alle succes!

(Bron: De Telegraaf op Zondag)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.