Staat verdiende 1,3 miljard aan garanties aan banken

De Nederlandse Staat heeft 1,3 miljard geïncasseerd door garantstellingen aan noodlijdende banken tijdens de bankencrisis van 2008 en 2009. De premies voor de garanties die de Staat destijds afgaf voor verschillende Nederlandse banken in nood, zijn door de banken allemaal betaald. De laatste bank (zakenbank NIBC) betaalde deze week zijn laatste premie. Ook de andere banken die met de regeling meededen hebben hun ‘government guaranteed bond’ inmiddels geheel betaald. De garantieregeling diende als een soort onderpand, maar heeft uiteindelijk geen eurocent gekost.

Volgens minister van Financiën Dijsselbloem staat ‘het merendeel van de financiële sector weer op eigen benen’. De maatregelen, van zijn voorganger en partijgenoot Wouter Bos, lijken effect te hebben gehad.

De Staat gaf destijds garanties af voor maximaal 200 miljard, maar daarvan werd ‘slechts’ 50 miljard daadwerkelijk als garantie gebruikt. Banken die gebruik maakten van de regeling waren ING Bank, Fortis Bank Nederland NV, Achmea Hypotheekbank, Leaseplan en SNS Bank.

De garantiestelling is niet te verwarren met de overname van banken als ABN Amro, SNS Reaal en ASR. Die instellingen zijn nog in handen van de staat. Of toekomstige beursgangen het geïnvesteerde belastinggeld zullen terugverdienen, is de vraag.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.