Voorzitter ZN: ‘Zorgverzekeraars schurken tegen verboden risicoselectie aan’

Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) André Rouvoet erkent dat zorgverzekeraars de rand opzoeken bij het aantrekken van jonge gezonde verzekerden. ‘Het schurkt tegen verboden risicoselectie aan. Als verzekeraar moet je niet op het randje willen lopen’. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) erkent ook dat er versluierde selectie lijkt plaats te vinden en keurt dit af. Rouvoet in de Volkskrant: ‘Als ik verzekeraar was  zou ik wegblijven bij alles wat in de buurt komt van risicoselectie. Ik kom bijvoorbeeld polissen tegen waarbij jongeren zich online kunnen aanmelden, terwijl ouderen alleen schriftelijk een polis kunnen afsluiten.’

Volgens Rouvoet ‘hebben de wetgever, zorgaanbieder en verzekeraar de dure plicht om de uitgangspunten niet aan te tasten’. Een van die uitgangspunten is de solidariteit tussen gezonde en zieke verzekerden. Volgens onder meer DSW-directeur Chris Oomen wordt de solidariteit echter ondermijnt doordat verzekeraars vooral jonge, hoogopgeleide, gezonde klanten willen aantrekken, terwijl ze zieken en ouderen slinks afwijzen.

Eerder pleitten de SP en PVV voor de terugkeer van het ziekenfonds. Onlangs bleek dat ook een meerderheid van de Nederlandse kiezers voor een terugkeer van het oude ziekenfonds is. Maar de voorman van de zorgverzekeraars vindt dat we met het huidige verzekeringssysteem ‘moeten koesteren wat we hebben’. ‘In het oude stelsel hadden we een tweedeling in de zorg. Als je meer geld had en je je particulier kon verzekeren, lag je op stand en kon je voor behandelingen naar het buitenland. Ziekenfondspatiënten niet; zij liepen op tegen lange wachtlijsten’, aldus Rouvoet. ‘Met de huidige zorgverzekeringswet hebben we voor iedereen dezelfde zorg tegen dezelfde premie. Dat is een groot goed’, zei de ZN-voorzitter tegen de Volkskrant.

Rouvoet spreekt over de nadelen van het huidige stelsel alsof het kinderziektes zijn waarvoor hij ook niet direct een oplossing heeft. Het stelsel bestaat echter al acht jaar. Ondertussen is er weliswaar voor iedereen dezelfde zorg voor dezelfde premie, maar de nadelen creëren een nieuwe tweedeling. Zorgmijders, wanbetalers en zieken-in-de-knel; hun aantal neemt hard toe. Dat was in het oude ziekenfonds toch ondenkbaar.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.