Samsom haalt de statenverkiezingen niet als PvdA-leider

De uitbarsting van PvdA-leider Samsom tegenover De Telegraaf haalde de laatste 24 uur bijna alle Nederlandse media. De berichtgeving bezorgt de PvdA-top waarschijnlijk zware migraine, want er wordt ineens getwijfeld aan de geestelijke stabiliteit van Samsom. Een diskwalificatie ten top. Zelfs de overwegend PvdA-gezinde Volkskrant typeerde Samsom vandaag als een ‘emotionele, labiele aanvoerder’ en ‘een kwade schreeuwende man’ die zijn zelfbeheersing kwijt lijkt te zijn. Is dit het begin van het einde voor de PvdA-leider? Waarschijnlijk.

Als dit zo doorgaat, gaat de PvdA-campagne voor de statenverkiezingen in de media alleen nog maar over de emotionele status van de leider; een garantie voor slechte publiciteit die de zwaar gehavende PvdA niet kan gebruiken.

Van zijn emotionele uitbarsting tegen de twee Telegraafjournalisten zal Diederik Samsom veel spijt hebben. Hij had waarschijnlijk verwacht dat zij door zijn geschreeuw eindelijk het licht zouden zien. Zijn licht wel te verstaan. En dat ze braaf zijn boodschap hadden gepubliceerd in hun krant. Maar dat gebeurde uiteraard niet. Integendeel.

Analisten stellen steeds vaker serieuze vraagtekens bij Samsoms leiderschap. Zo voorspelde politiek commentator Kees Boonman in EenVandaag op 14 november al dat Samsoms ‘uiterlijke houdbaarheidsdatum in zicht komt’. Naar aanleiding van het luidruchtige vertrek van de Turkse Kamerleden Öztürk en Kuzu zette Boonman vraagtekens bij zijn leiderschap. Inmiddels vertrokken er al vijf Kamerleden uit de fractie met slaande deuren. Nooit eerder was de stoet afzwaaiers bij de PvdA zo lang.

Het komt niet meer goed met de PvdA-leider. Karaktermoord? Wellicht, maar die constatering op zich helpt Samsom niets. Te veel media speculeren over zijn vertrek. Ze gaan hem volgen en bij het minste of geringste foutje, emotietje of stemverheffinkje in de campagne zullen ze dat uitvergroten. Samsom wordt tijdens de campagne eerder een sta-in-de weg dan een aansprekende leider voor de PvdA.

In de fractie zou hij nog krediet hebben, maar voor hoe lang is de vraag. De twijfels nemen toe. Zo zei een anoniem PvdA-Kamerlid in de Volkskrant: ‘De vraag is niet óf we de volgende verkiezingen kunnen winnen. De vraag is of Diederik dat nog kan’. De vraag stellen is hem beantwoorden.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.