Waarom laat Nederland internationaal zo met zich sollen?

‘Nederland is geen schim meer van het zelfbewuste land, dat zijn positie in de wereld opeist, en respect afdwingt’, schrijft politiek verslaggever Paul Jansen vandaag in De Telegraaf. ‘Een naheffing van 642 miljoen euro uit Brussel? We betalen gewoon. Een rel met Rusland, waarbij een Nederlandse diplomaat wordt mishandeld? Sussen die boel. Een aanslag op een passagiersvliegtuig met bijna tweehonderd Nederlanders aan boord? Vooral geen beschuldigende vinger.’ Jansen prijst de onverzettelijke houding van vroeger, zoals tijdens de oliecrisis.

Ook vindt Jansen het maar slap van het kabinet dat het geen excuses eist van Turkije om de beledigende beschuldiging van racisme. Alleen PvdA-minister Asscher had de houding van ‘we hoeven ons niet alles te laten zeggen’, maar hij was de enige. Minister van Buitenlandse Zaken Koenders sust en premier Rutte vindt het allemaal wel best. Laat die excuses uit Ankara dus maar zitten.

‘De Turkse houding bewijst dat ons land amper serieus wordt genomen’, aldus Jansen. Het is ‘een teken aan de wand’ dat onze oud-premiers, onze beste visitekaartjes, al jaren niet meer aan de bak komen in het buitenland, schrijft de Telegraafjournalist. ‘Jan Peter Balkenende is nota bene consultant. De internationale gemeenschap zit gewoon niet op ons te wachten.’

Er waren ook andere tijden. Jansen wijst op de steun die Nederland in 1973 gaf aan Israël tijdens de Yom Kippuroorlog. Arabische landen wilden Nederland breken met een olieboycot. Jansen: ‘Ondanks de immense druk was ons land destijds onvermurwbaar, al was de prijs niet gering. ‘Zo bezien keert de wereld van voor de oliecrisis niet meer terug’, sprak premier Joop den Uyl. Er kwamen autoloze zondagen en benzine ging op de bon’.

Nederland gaf niet toe. Integendeel, het hield daarna zelfs nog een pro-Arabische verklaring van de EG tegen. Er viel met ons destijds niet te sollen, wil Jansen maar zeggen.

‘Daaruit sprak trots’, schrijft de romanticus. Hij vraagt zich af wat daar nu nog van over is.

Nederland mag inderdaad wel wat sterker voor zichzelf opkomen. Volgens Jansen falen we daarin collectief. Hij heeft daar een punt. Want ook onze bevolking is veranderd na 1973. Autoloze zondagen, benzinebonnen? Voor een oorlog ver weg? No way! Ondenkbaar.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.