‘Grote zorgverzekeraars spelen elkaar de bal toe, vormen een kartel’

De vier grote zorgverzekeraars spelen onder een hoedje. Dat zegt de luis in de pels van de grote zorgverzekeraars Chris Oomen, directeur van het kleine DSW. In een paginagroot interview in De Telegraaf spreekt hij zelfs van kartelvorming: ‘Negentig procent van de mensen is verzekerd bij de vier grote verzekeraars, die spelen elkaar de bal toe, vormen een kartel’. Oomen lijkt een felle kruistocht te voeren tegen de grote zorgverzekeraars. ‘Ze krijgen gewoon te veel macht’.

Oomen voert een pleidooi voor de vrije artsenkeuze. Hij wijst daarbij op artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (zie voor uitleg van de wet het kader hieronder) dat de verzekeraars willen afschaffen of inperken. Oomen: ‘De vier grote zorgverzekeraars willen daar van af. Dat gaat ook gebeuren. Het schrappen van dat artikel haalt het hele systeem onderuit. De vrijheid van de verzekerde is essentieel en daarom is dat artikel er. Het beschermt de verzekerde tegen de macht van de vier grote. Schrap het en de verzekerde, maar ook de zorgverlener, heeft niets meer te vertellen’.

Ziekenhuizen fuseren volgens Oomen ‘als reflex op de macht van de zorgverzekeraars’, ‘omdat ze anders geen contracten meer krijgen van de oppermachtige zorgverzekeraars. De prikkel om met elkaar te concurreren is volledig weg’. Oomen: ‘Er zijn straks nog twee machten. Die ziekenhuismolochs en de vier verzekeraars. De verzekerde heeft niets meer te vertellen’.

Ook de solidariteit tussen gezonde en zieke mensen wordt steeds minder in het huidige zorgverzekeringsstelsel, aldus Oomen. ‘Nu wordt ook gejaagd met kortingen op jongeren, hoger opgeleide mensen, zoals bij Promovendum. Ouderen worden intussen bij aanvullende verzekeringen op extra kosten gejaagd’. De DSW-baas spreekt hij zelfs van ‘discriminatie van ouderen, bepaalde groepen’.

Koepel Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kan de dissidente houding van DSW bepaald niet waarderen. Afgelopen juni stuurde voorzitter André Rouvoet al een boze brief naar Oomen, die vorige week pas uitlekte. Of hij eens wilde ophouden met zijn aanhoudende kritiek op de zorgverzekeraars. Hij zou zich te vaak distantiëren van de standpunten van ZN, waarvan DSW ook lid is. Maar de DSW-baas lijkt niet onder de indruk: ‘Rouvoet werd door de grote vier zorgverzekeraars gedwongen om die brief te schrijven. Ik ben de baas van DSW, ik heb een visie die ze niet leuk vinden’.

Wie had dat gedacht. De zorgverzekeraars krijgen een felle aanval te verduren uit de eigen gelederen. Dat is nog eens marktwerking.

(Bron: De Telegraaf)

2 Reacties op ‘Grote zorgverzekeraars spelen elkaar de bal toe, vormen een kartel’

  1. kartelvormong is strafbaar! een hogere prijs berekenen voor lager opgeleiden en ouderen is strafbaar discriminatie en kartelvorming/ illegale prijsafspraken

  2. is strafbaar! een hogere prijs berekenen voor lager opgeleiden en ouderen is strafbaar discriminatie en kartelvorming/ illegale prijsafspraken

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Kartel binnen de verzekeringswereld - Schadeoplossing Nederland b.v.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.