Dikke kans dat Dijsselbloem toch eurogroepvoorzitter blijft

Het kan verkeren. Vorig jaar nog wilden met name Frankrijk en Spanje een permanente fulltime voorzitter voor de eurogroep. Jeroen Dijsselbloem achtten zij daarvoor destijds niet geschikt. Hij zou te veel aan de leiband van de strenge Duitsers lopen en daar houden de Zuid-Europeanen niet zo van. Dijsselbloem bekleedt de functie sinds 2013 parttime en zijn mandaat loopt af in 2015. Wanneer hij zich dan weer verkiesbaar stelt, is de kans groot dat hij het weer mag doen. Voormalige tegenstanders noemen hem nu ‘capabel’ en ‘iemand die veel heeft geleerd’. Alleen Spanje sputtert nog tegen.

Dat schrijft Caroline de Gruyter in haar column over Europa in NRC Handelsblad. De functie van eurogroepvoorzitter was de laatste jaren onderwerp van debat. Europa ging dan ook gebukt onder een forse crisis. Dijsselbloem kreeg bij zijn start als eurochef veel kritiek. De reddingsoperatie van Cyprus verliep chaotisch, hij was onervaren en een ‘lakei van Duitsland’.

Inmiddels lijkt de urgentie op het eurofront verdwenen, want ‘de eurocrisis is geluwd. Sommigen vragen zich af wat een permanent voorzitter (met staf) de godganse dag moet doen’, aldus De Gruyter.

Alleen de Spanjaarden, die tevergeefs een eigen kandidaat pushen, houden hun verzet tegen Dijsselbloem naar verwachting stug vol. Maar de andere criticasters van de PvdA’er hebben hun koers verlegd.

Frankrijk leverde onlangs de eurocommissaris Financiën Moscovici, en de president van de Europese Centrale Bank Draghi is een Italiaan. Bovendien zijn er nog twee andere eurocommissarissen die zich bezighouden met de euro: de Finse commissaris Katainen (Banen en Groei) en de Letse commissaris Dombrovskis (Euro en Sociale Dialoog). Voorheen was de euro altijd zaak van maar één commissaris. Ook nog een fulltime eurogroepbaasje dat zich met de munt gaat bemoeien wordt wat veel, is de algemene opinie.

Dijsselbloem, zo schrijft De Gruyter, ‘was aangeslagen dat hij afgelopen zomer geen eurocommissaris werd; zijn verhuizing naar Brussel werd al voorbereid’. Wellicht krijgt hij dan toch deze troostprijs. Voorwaarde is uiteraard dat Rutte II nog in het zadel zit.

(Bron: NRC handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.