Zwitserland geeft Nederlands goud -waarde 2 miljard- niet meer terug

Op dit moment ligt er 73.000 kilo Nederlands goud in Zwitserse kluizen en de Zwitsers geven het niet meer terug. Zwitserland heeft het goud, actuele waarde is circa 2 miljard, sinds de Tweede Wereldoorlog opgeslagen. Het land gaf het goud eerst in etappes terug aan Nederland, maar dat hield op in 1998. Nederland zag daarna maar van af. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil nu dat het kabinet zich weer inspant om het kapitaal terug te krijgen, maar het kabinet is dat niet van plan. ‘Hoe onrechtvaardig ook, dat goud krijgen we niet meer terug’, aldus VVD-Kamerlid Harbers.

Het is een actueel thema omdat de Zwitsers zondag 30 november een referendum houden over hun goud. Ze gaan namelijk stemmen over het voorstel dat de Zwitserse centrale bank geen goud meer mag verkopen aan het buitenland, en al het Zwitserse goud buiten de grenzen terughaalt. Wanneer het voorstel een meerderheid haalt, wordt het nóg moeilijker om het edelmetaal terug te krijgen. Juridisch wordt het dan zowat onmogelijk.

Hoe komt het Nederlandse goud in de bergstaat? Maar liefst 150.000 kilo goud roofden de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland om het vervolgens aan de Zwitsers door te verkopen. CDA-Kamerlid Omtzigt, hij is ook lid van de Raad van Europa, wil de druk in Europa op Zwitserland opvoeren door de Zwitsers weg te zetten als grote helers van roofgoud van de nazi’s.

Experts adviseerden het toenmalige kabinet Kok II in 2000 een moreel appèl te doen op de Zwitsers omdat het gaat om roofgoud dat ‘willens en wetens gekocht is van een ‘flagrant onrechtmatige’ Duitse agressor. Minister van Financiën Zalm negeerde destijds het advies en liet de 2 miljard lopen.

Waarom deed Nederland niet beter zijn best de gestolen goudstaven terug te halen? Komen de dames en heren voor 2 miljard niet in beweging? Over dat bedrag kan dit bezuinigingskabinet echt niet luchtig doen.

(Bron: de Volkskrant)

1 Reactie op Zwitserland geeft Nederlands goud -waarde 2 miljard- niet meer terug

  1. Cornelis Baay // 16 juli 2015 om 19:01 // Beantwoorden

    Er is veel meer aan de hand in Zwitserland. Veel, heel veel gelden die in Zwitserland zijn onder gebracht, blijken ze achteraf niet uit te betalen. Regerings mensen zoals Soekarno, Soeharto, Kadaffi, staatshoofden uit Afrika, Generaals, ministers die gecorrupteerd hebben etc.. Zijn na hun dood het geld kwijt. De kinderen kunnen doen wat ze willen, ze krijgen geen cent. Ik spreek uit ervaring.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.