Wiegel: ‘Als PvdA zich niet herpakt, dreigt kabinetscrisis’

‘Als de Partij van de Arbeid zich niet snel weet te herpakken blijft ze in crisis en kunnen de Statenverkiezingen zelfs tot het uiteenvallen van de coalitie leiden’, aldus VVD-coryfee Hans Wiegel in NRC Handelsblad. Hoe de sociaaldemocraten zich precies moeten herpakken vertelt de liberaal niet, maar hij citeert met instemming het Friese PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi dat vindt dat de huidige PvdA-Kamerleden ‘geen mensen zijn die midden in de samenleving staan’.

Wiegel is niet onder de indruk van het interne PvdA-rapport Politiek van Waarde dat onlangs verscheen. Het bevatte onder meer het advies dat PvdA-politici ten minste een kwart van hun tijd de straat op moeten. ‘PvdA’ers worden verplicht de straat op te gaan’, kopte destijds de Volkskrant. ‘Er komt een ‘hulplijn’ voor PvdA’ers die vast dreigen te lopen in een kwestie’, smaalt de voormalig VVD-leider. ‘Je hoort er nu al niets meer over, het is meteen in de ramsj verdwenen’.

Ook het pleidooi voor een verplichte collectieve verzekering voor zzp’ers wijst volgens Wiegel op de wereldvreemdheid van de sociaaldemocraten. Hij laat zich nu van zijn liberale kant zien: ‘De PvdA wil de vrijheid van de Zelfstandige Zonder Personeel inperken. Die regelen hun zaken zelf. Het overgrote deel heeft daar doelbewust voor gekozen. De PvdA wil deze zzp’ers weer in dat verplichte collectieve regime terugbrengen. De adder onder het gras is hier dat men wil morrelen aan de huidige zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.’

Wiegel is verheugd over het vroegtijdig uitlekken van dit zzp-plan. Het kabinet wilde het aanvankelijk namelijk over de Statenverkiezingen tillen. ‘Mooi dat dat is uitgelekt.’

De oude vos heeft nog veel invloed binnen de VVD, daarom is zijn waarschuwing aan het adres van de PvdA -herpak je- best curieus.

(Bron: NRC handelsblad)

1 Reactie op Wiegel: ‘Als PvdA zich niet herpakt, dreigt kabinetscrisis’

  1. De minst democratische man op het Noordelijk Halfrond heeft gesproken. Hij torpedeerde in zijn eentje het correctief referendum. 70 jaar geleden hebben we ook een heerschap gehad me dubieuze bedoelingen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.