Zelfs VVD’ers willen het ziekenfonds terug

Meer dan de helft van de VVD-stemmers, 53 procent wil het oude ziekenfonds terug. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de SP. Van alle ondervraagden is 60 procent voor een terugkeer van een publieke zorgverzekeraar. Alleen onder D66-stemmers is er geen meerderheid voor te vinden; slechts 42 procent van de democraten is voor een ziekenfonds. In de Tweede Kamer maken beide partijen zich hard voor het huidige verzekeringssstelsel, terwijl de SP de zorgverzekeraars wil nationaliseren.

Bij geen enkele partij is het aantal tegenstanders van een publieke zorgverzekeraar in de meerderheid. Een derde van de VVD- en D66-stemmers is tegen het SP-voorstel. Volgens de peiling is een meerderheid van de de kiezers, behalve de D66-stemmers, voor het beëindigen van de marktwerking in de zorg.

SP-Kamerlid Renske Leijten is blij met deze ‘overwinning’: ‘Van links tot rechts zien mensen dat dit systeem onhoudbaar is. De zorg wordt duurder en de kwaliteit gaat niet omhoog. Het is tijd voor een alternatief’.

Leijten pleitte vorige week in een Tweede Kamerdebat voor een terugkeer van het ziekenfonds en stuitte daarbij op de VVD en D66, die vierkant achter het huidige verzekeringssysteem staan. Opvallend was dat naast de twee liberale partijen, geen enkele andere partij helemaal afwijzend was. Ook de PVV bleek voorstander van de herinvoering van het ziekenfonds, de andere partijen wezen het voorstel niet bij voorbaat af.

Keert de wal het schip? Het ziet er naar uit. De politiek voerde in 2006 marktwerking in de zorg in, maar vergat zelf de meest elementaire regel van de zo bejubelde markt te respecteren: verleid de klant.

Een fabrikant die de prijs van zijn producten verhoogt omdat zijn kosten gierend stijgen, is finished. De zorgpremie stijgt jaarlijks, terwijl de zorg nauwelijks verbetert. Welke klant wil dat?

(Bron: SP.nl, de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.