Ed van Thijn (80): ‘Ons democratisch stelsel deugt niet’

‘We maken ons druk over de vraag of onze banken stressbestendig zijn, maar veel belangrijker is of onze democratie stressbestendig is. En het stelsel deugt niet’, aldus voormalig PvdA-politicus Ed van Thijn in Elsevier. ‘De democratie die de volkssoevereiniteit buiten beschouwing laat, is geen democratie. En volkssoevereiniteit betekent dat de kiezer uitmaakt wie regeert en wie niet regeert. Daar is in Nederland slechts incidenteel sprake van’. Van Thijn: ‘Rutte-stemmers kregen Samsom, en Samsom-stemmers kregen Rutte. Dat maakt mensen razend!’

‘Nu kunnen kiezers nergens heen, het ongenoegen neemt toe, ze nemen hun toevlucht tot uitersten en daardoor wordt het land almaar minder regeerbaar.’

Een kiesdrempel zou volgens de oud-burgemeester van Amsterdam helpen. ‘Duitsland heeft een kiesdrempel, Frankrijk stemt in twee rondes . Van alle landen is wel wat te leren’. Bovendien vindt Van Thijn dat er in het huidige systeem een straf zit op samenwerken. ‘Als de PvdA met de SP zou samenwerken, zou de PvdA nog meer verliezen dan nu. Als we zeggen we gaan met D66 samen, zakt D66 in als een plumpudding’.

Lokale politiek is volgens de senior ook ‘zo labiel als maar kan’. ‘Colleges worden moeizaam samengesteld, met vier of vijf verschillende partijen. We hebben het dualisme toegevoegd, alsof gemeenteraden parlementen zijn. Het zijn bestuursraden. Dan gaan we ook nog, daar ben ik erg voor, de zorg decentraliseren. Dat betekent nog meer bestuurstaken’.

Van Thijn zegt spijt te hebben van zijn ministerschap. In 1994 volgde hij de plotseling overleden Ien Dales op als minister van Binnenlandse Zaken maar die baan duurde maar vier maanden. ‘Ik heb me laten verleiden tot dat ministerschap en daar heb ik spijt van. Ontzettend veel spijt van.’ Burgemeester van Amsterdam zijn was Van Thijns droombaan, ‘en daar had het bij moeten blijven’.

Waarom hij spijt heeft van zijn Haagse ministersbaan wordt niet duidelijk in het interview, maar Van Thijn zegt in elk geval dat hij ‘een prachtig leven heeft gehad’. Dus traumatisch was het niet. ‘Bij mijn begrafenis hoeft niemand te huilen. Wat wil je nog meer?’  vraagt hij zich af. Antwoord: Een hervorming van ons stelsel.

(bron: Elsevier)

1 Reactie op Ed van Thijn (80): ‘Ons democratisch stelsel deugt niet’

  1. bert [maathuis] // 7 november 2015 om 03:20 // Beantwoorden

    Als betreffende banen een normaal loon zouden opleveren, dan kregen we de politici die werkelijk vanuit overtuiging deze functies wilden vervullen, toch?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.