Venijnige ‘karaktermoord’ op Turkse fractieleden wijst op broeiende PvdA-fractie

PvdA-leider Diederik Samsom mag zich meer zorgen maken om de 36 fractieleden in zijn fractie, dan om de twee Turkse dissidenten die zijn vertrokken. De wijze waarop Kuzu en Öztürk uit de fractie én partij zijn gezet, was verontrustend. Met roddels en achterklap werden ze door anonieme collega’s zwartgemaakt. Politiek redacteur van de Volkskrant Ariejan Korteweg spreekt over ‘karaktermoord’. ‘Als zoveel venijn in één keer naar buiten komt, is dat wel het teken dat er meer aan de hand is. Misschien niet zozeer met de twee afvalligen, maar eerder met de achterblijvers’.

De Volkskrantredacteur zet de anonieme zwartmakerij nog eens op een rijtje: Kuzu en Öztürk ‘hadden een gebedsruimte bepleit, wilden spiegels in de lift, duldden geen tegenspraak van vrouwen, intimideerden collega’s vanaf de publieke tribune, rookten dikke sigaren, eisten een Turkse medewerker, waren onafscheidelijk en ongeschikt. Öztürk zou helemaal erg zijn: hij kwam niet stemmen op een moslimfeestdag, kamde zijn baard tijdens fractievergaderingen en wenste een collega toe dat Allah hem zou straffen’. ‘Karaktermoord heet zoiets’, vindt Korteweg.

Ook ‘slechterik’ Öztürk komt in Kortewegs artikel aan het woord over de ‘verdraaiingen en halve waarheden’. Öztürk onkent het verzoek om een Turkse medewerker, de afkomst deed er namelijk niet toe. Ook had hij nooit de intentie collega’s te intimideren. Hij wist gewoon niet dat het not done is om als Kamerlid op de publieke tribune te zitten tijdens een debat. Eerder had Öztürk al gezegd dat er regelmatig binnenskamers gevloekt werd door zijn PvdA-collega’s, dus vanwaar ineens die ophef over zijn Allah-verwensing.

Gevalletje welles-nietes waarmee de Rijdende Rechter doorgaans zijn programma vult. Of toch niet? De venijnige verdachtmakingen, die boterzacht, onzinnig of verdraaid zijn, laten zien dat er kennelijk iets broeit binnen die PvdA-fractie. En als een progressieve, pro-PvdAkrant als de Volkskrant dit publiceert, is er waarschijnlijk echt iets aan de hand.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.