Zakenman verdient maandelijks ten minste €180.000 aan opvang vluchtelingen

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) betaalt zakenman Henny van der Most drie jaar lang voor de opvang van 1.200 vluchtelingen in zijn vakantiepark in het Drentse Oranje. Over het bedrag willen Van der Most en het COA niets kwijt, maar de ondernemer erkende eerder dat ‘een faillissement is afgewend’. NRC Handelsblad rekende met de tarieven die andere ondernemers krijgen die met het COA samenwerken, 5 tot 9 euro per nacht per persoon. De krant kwam uit op een minimaal bedrag van ruim 180.000 euro per maand. Vluchtelingenopvang is big business.

Van der Most krijgt betaald voor de opvang van 1.200 vluchtelingen, maar slechts 596 bedden zijn in zijn Oranjepark daadwerkelijk bezet.

Dat komt door de protesten van de dorpelingen tegen het te grote aantal asielzoekers. De voorgenomen 1.400 nieuwelingen in een gehucht met 140 inwoners ‘ontwrichten de gemeenschap’, vinden ze. Lokale partijen, de plaatselijke VVD en de Drentse Statenfractie van de PvdA zijn het met de bewoners eens. Het is echter niet zo makkelijk een afspraak met het COA aan te passen.

De belangen zijn groot en het COA heeft in Oranje al afspraken gemaakt. Niet alleen met Van der Most, maar ook met anderen. Opvang is namelijk ook big business, aldus NRC Handelsblad. Zo ontvangt de gemeente ‘koppengeld’, circa 230 euro per maand per vluchteling, en zijn er vaak veel banen mee gemoeid; in de beveiliging, schoonmaak en onderwijs. Verder is de plaatselijke middenstand meestal blij met de nieuwe klanten.

De gemeente Midden Drenthe, waarbinnen Oranje valt, is dan ook niet van plan het aantal vluchtelingen terug te brengen. Wel willen de gemeentebestuurders de overlast voorkomen. Net als het COA. Een woordvoerder: ‘Wat zeggen aantallen helemaal? Het gaat erom overlast te voorkomen’. Daar is Henny van der Most het vast helemaal mee eens.

(Bron: NRC Handelsblad)

1 Reactie op Zakenman verdient maandelijks ten minste €180.000 aan opvang vluchtelingen

  1. bert [maathuis] // 7 november 2015 om 03:14 // Beantwoorden

    Het kapitalisme / neo liberalisme in zijn ware gedaante ….

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. De asielbusiness: grof geld verdienen aan vluchtelingen | CURIALES

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.