Oud-staatssecretaris Europese Zaken: ‘EU kan zo niet verder’

Ben Knapen, de CDA-staatssecretaris van Europese Zaken in het eerste kabinet Rutte denkt niet dat de Europese Unie op de huidige manier verder kan. ‘Het lang gepredikte adagium van de ever closing union (de steeds hechtere integratie) kan met 28 heel verschillende landen niet’, zei Knapen tegen Elsevier. Volgens het weekblad delen steeds meer ‘ervaren Brussel-watchers‘ de mening van Knapen. Een verdragswijziging is volgens hen nabij. Ook SP-europarlementariër Dennis de Jong ziet dat het binnen de EU steeds meer wringt.

Beide heren vrezen de deadline van 2017, het jaar waarin de Britten een referendum houden over hun lidmaatschap van de EU, de Fransen hun volgende president kiezen én de Duitsers naar de stembus gaan. Als de peilingen niet bedriegen, zijn zowel bij het Britse referendum, als de Franse verkiezingen de anti-europartijen razend populair. Dennis de Jong: ‘En als zij (de Britten,red.) eruit stappen, gaan er meer’.

Ben Knapen ziet veel in een Europese samenwerking à la carte, om ‘op die manier iets te doen waarover burgers enthousiast worden. Je kunt bijvoorbeeld geen gelijk minimumloon invoeren met 28 landen, maar wel met een kleine groep landen die op elkaar lijken’. De voormalig CDA-politicus verwacht dat nationale politici anders steeds meer moeten meebuigen met het groeiende eurosceptische sentiment in de lidstaten.

SP’er De Jong verwacht een verdragswijziging binnen vijf jaar. Naar ‘een Unie à la carte. Landen moeten de kans krijgen ergens niet aan mee te doen’.

Binnen vijf jaar? Over vijf jaar is het 2019, dan zetelt de Franse president Le Pen wellicht al twee jaar in het Élysée, zijn de Britten onverhoopt uitgetreden en balen de Duitsers inmiddels ook fors van dat kostbare Europese blok aan hun been. En ondertussen maar hopen dat er zich geen nieuwe eurocrisis aandient. Het worden sowieso superspannende jaren voor Europa.

(Bron: Elsevier)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.