Telegraaf: nieuwe bevoegdheden AIVD ‘ongekend en angstaanjagend’

De modernisering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is ‘een ongekende en angstaanjagende machtsuitbreiding van de geheime diensten’. Dit is niet het oordeel van een marginale actiegroep, maar van ’s lands grootste dagblad De Telegraaf.

PvdA-minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) en zijn VVD-collega Hennis (Defensie) willen de veiligheidsdiensten namelijk de mogelijkheid geven om voortaan alle communicatie van de kabel af te tappen. Dat gaat over ongeveer 90 procent van ons internet- en belverkeer. Nu mogen diensten de kabel alleen gericht tappen, straks ongericht.

‘Wil Nederland zijn eigen NSA?’, vraagt De Telegraaf zich af in het hoofdredactioneel onder de kop ‘Afluisterstaat’. ‘Het lijkt er wel op, nu zelfs de zogenaamde privacyvoorvechters van D66 lafhartig te kennen hebben gegeven dat dit allemaal akkoord is, zolang er goede voorwaarden komen’.

De ministers garanderen dat de inlichtingendiensten geen onbeperkte toegang hebben tot alle informatie: ‘De onderschepte ruwe gegevens zijn beperkt toegankelijk, alleen voor specifieke medewerkers en voor specifieke taken’. Maar De Telegraaf vindt ‘een dergelijke verzekering van de Nederlandse afluisterstaat maar weinig waard. Zo bleek dit jaar dat de AIVD op eigen houtje websites had gehackt en de privacy van niets vermoedende burgers had geschonden’.

‘De Tweede Kamer moet zich serieus gaan afvragen of de grens aan de verzamelwoede van de geheime diensten niet allang is bereikt’, besluit de gezond-verstandkrant.

Het is best veelzeggend dat een krant die doorgaans law-and-order propageert, nu pleit voor minder bevoegdheden voor geheime diensten. De algemene opinie, die De Telegraaf altijd haarfijn aanvoelt in tegenstelling tot de meeste Haagse politici, lijkt veranderd na de NSA-schandalen.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.