PvdA werkte jarenlang samen met Turkse Milli Görüs en Diyanet

De PvdA werkte jarenlang innig samen met de Turkse moslimorganisaties die minister Lodewijk Asscher nu wil ‘monitoren’. Vooral in Amsterdam werden onder het jarenlange PvdA-bewind initiatieven ontplooid met onder andere Milli Görüs en Diyanet, het Turkse ministerie van Godsdienstzaken.

Weekblad Elsevier doet een boekje open over de zeer welwillende houding van de PvdA jegens de Turkse organisaties. Elsevier: ‘In Amsterdam zorgde de PvdA van Asscher ervoor dat zowel een moskee van Milli Görüs als een moskee van Diyanet met miljoenen aan overheidsgeld kon worden gebouwd’.

Met name in Amsterdam onder burgemeester Job Cohen (2001 – 2010) kregen de organisaties vrij spel, en geld. De burgemeester wilde ‘de boel bij elkaar houden’ en zag de religieuze clubs bijna als hoeksteen van zijn beleid.

Al in de eerste maanden van zijn burgemeesterschap nodigde Cohen Milli Görüs uit voor een gesprek over een te bouwen moskee. Een omstreden project gezien de omvang van het gebouw, maar de Turken hadden de grond al gekocht. Met een woningcorporatie en stadsdeelpolitici (ook PvdA) werd een deal gesloten en de Westermoskee kwam er. Een PvdA-politicus die eerder bezwaar maakte tegen de enorme omvang van de moskee, moest worden beveiligd vanwege bedreigingen uit Turkse hoek. Zand erover, vond Cohen en de Westermoskee werd een co-productie van de sociaaldemocraten en Milli Görüs.

In 2005 bedacht de PvdA een nieuw initiatief: het Huis van de Islam. Later werd het omgedoopt tot Marhaba. Er ging een half miljoen subsidiegeld aan verloren, want het werd nooit wat. Bij dit initiatief was onder meer de PvdA’er en directeur van Milli Görüs Haci Karacaer betrokken.

Nog een staaltje samenwerking tussen de PvdA en een ‘verdachte’ Turkse club. In 2005 wilden de sociaaldemocraten met onder meer Diyanet (van de Turkse overheid en eigenaar van zo’n 150 moskeeën in Nederland) een dubbele moskee bouwen in de hoofdstad. Er zou een Turkse en een Marokkaanse ruimte komen, vandaar de naam ‘De Verbinding’. Er werd voor miljoenen subsidies aangevraagd, onder meer van de EU, en ontvangen. Het gebouw staat er, en inmiddels is de gemeente van plan om de Turkse ruimte voor een prikkie te verkopen aan Diyanet.

Asscher en zijn PvdA willen nu Milli Görüs, Diyanet en drie andere organisaties onder de loep nemen. Ongevraagd advies aan de PvdA: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

(Bron: Elsevier)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.