Ook binnen de VVD piept en kraakt het inmiddels

Net als bij de PvdA, groeit nu ook de onvrede binnen de VVD. Veel liberalen herkennen hun partij niet meer in het beleid van Rutte II. JOVD-voorzitter Tom Leijte: ‘Het hele sociaal-economische beleid is een PvdA-verhaal geworden. Voor de VVD belangrijke zaken als ontslagrecht en WW worden veel te weinig aangepakt. Voor niemand is de belasting verlaagd en we zitten nog steeds met een hoge schuld en een hoog tekort’. Ook keerden meer dan driehonderd VVD’ers zich met een petitie tegen de Europese naheffing.

VVD-europarlementariër Hans van Baalen maant zijn partijgenoten tot rust. Volgens hem is het ‘in het landsbelang’ dat dit kabinet de rit uitzit.

VVD-coryfee Hans Wiegel vindt dat zijn partij het beste in beweging kan blijven tot aan de Statenverkiezing, door bijvoorbeeld alvast aan een belastinghervorming te beginnen. ‘Niet eenvoudig, maar het lijkt nu allemaal een beetje weg te glijden’.

JOVD-chef Leijte nog eens: ‘Waarom krijgt ontwikkelingssamenwerking er vierhonderd miljoen bij en een VVD-punt als Defensie maar honderd miljoen? Dan is er gewoon slecht onderhandeld’.

Ook tussen de verschillende VVD-kabinetsleden loopt het de laatste tijd minder gesmeerd. Zo is de relatie tussen staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) en minister van Economische Zaken Henk Kamp enigszins bekoeld. Het wetsvoorstel van Wiebes om meer belasting over lease-auto’s te heffen, kwam er onder druk van Kamp, die zich aan een energieakkoord gebonden zag. Dit weer tot irritatie van de VVD-fractie. Ook tussen minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en zijn staatssecretaris Teeven piept en kraakt het door aanhoudende conflictjes. Partijleider Rutte is ondertussen in geen velden of wegen te bekennen.

Terwijl de PvdA naar beneden stort, daalt de VVD. In een normaal tempo, maar kennelijk snel genoeg om nerveus van te worden.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.