Heimwee naar het oude ziekenfonds lijkt te groeien

De terugkeer van het oude ziekenfonds splijt de Tweede Kamer in twee kampen. De voorstanders SP en PVV pleiten voor de nationalisatie van de gezondheidszorg en de terugkeer van het oude ziekenfonds, terwijl de VVD vurig voorstander is van het huidige verzekeringssysteem. Net als D66. De overige partijen zijn minder uitgesproken. De kans dat het ziekenfonds op termijn terugkeert, is klein maar lijkt groeiende. De marktwerking in de zorg wil maar niet populair worden, terwijl de heimwee naar het ziekenfonds lijkt te groeien.

Behalve bij sommige politici, zorgverzekeraars en enkele ondernemende zorgverleners is er in de samenleving maar weinig enthousiasme te bespeuren voor het huidige verzekeringsstelsel. De Telegraaf kopte vandaag op de voorpagina: ‘Miljoenen Nederlanders hebben al pijn in hun buik’ over hun nieuwe zorgpremie. Even verder: ‘De stijgende zorgpremies hebben al geleid tot heimwee naar het ziekenfonds, vooral bij de oppositiepartij SP’.

De PvdA was in 2006 nog tegen de nieuwe zorgverzekeringswet van de toenmalige VVD-minister Hoogervorst, maar de sociaaldemocraten zijn daarna langzaam en met enige tegenzin van standpunt veranderd. Zolang ze in deze coalitie zitten, steunen ze het beleid van VVD-minister Schippers.

Vooral de SP en VVD staan fel tegenover elkaar in de zorgdiscussie. Ze maakten elkaar woensdag zelfs uit voor leugenaar. SP-Kamerlid Renske Leijten vond dat de zorg de laatste acht jaar is uitgekleed: ‘Fysiotherapie is eruit, tandzorg is eruit, maagzuurremmers zijn eruit, de rollator is eruit. Er is ontzettend veel psychologische zorg uit het pakket. De basis waarvoor je verzekerd bent is smaller geworden’. VVD-Kamerlid Arno Rutte: ‘Dit is klinkklare nonsens. Ja, er zijn wat dingetjes uitgegaan. Maar dat zijn dingetjes in verhouding tot de behandelingen ter waarde van soms wel miljarden die ieder jaar opnieuw het pakket instromen’.

De socialisten tegen de liberalen, nostalgie uit de jaren ’70. De PvdA is inmiddels vervangen door de SP, maar de ideologische strijd lijkt terug. In elk geval in de zorg.

(Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.