Gemeenten voelen niets voor dwangarbeid voor bijstanders

Maar liefst 80 procent van de gemeenten laat bijstandsgerechtigden zelf een tegenprestatie bedenken. En 90 procent laat een bijstander helemaal met rust als die al vrijwilligerswerk doet of een hulpbehoevende verzorgt.  Vanaf 1 januari moeten bijstandsontvangers een tegenprestatie leveren, maar gemeenten hebben geen zin in het organiseren van ‘dwangarbeid’, en trekken hun eigen plan.

Dat blijkt uit onderzoek van Divosa, de vereniging van directeuren van gemeentelijke sociale diensten. Directeur René Paas vindt de houding van de gemeenten ‘mooi’. ‘Het was een erg omstreden wet, die allerlei schrikbeelden opriep. Nu blijkt dat gemeenten het constructief gebruiken’.

Het wetsvoorstel van PvdA-staatssecretaris Klijnsma stond eind vorig jaar symbool voor het hardvochtige beleid van dit kabinet. ‘De tijd van achteroverleunen is voorbij’, schreef een VVD-Kamerlid triomfantelijk op de VVD-site.

Van de gemeente Den Haag mogen bijstanders zelf een voorstel indienen. Wanneer een ambtenaar de werkzaamheden moet bedenken, is dat duurder volgens een woordvoerder. Bovendien heeft een eigen voorstel een grotere kans van slagen.

Amsterdam heeft als beleid geformuleerd dat de tegenprestatie vrijwillig is. Naar de letter van de wet moet een gemeente beleid formuleren, en SP-wethouder Arjan Vliegenthart heeft dat ook gedaan. ‘Ik zie er niks in om met onvrijwillige honden hazen te vangen’. Ook hij wijst op de hoge kosten van de uren die gaan zitten in begeleiding en controle: ‘Dat kost miljoenen’.

Veel gemeenten benaderen de bijstandgerechtigden welwillend en plaatsen talentontwikkeling centraal. In Helmond heeft VVD-wethouder Yvonne van Mierlo bijvoorbeeld het project Talent Verplicht! in het leven geroepen, gericht op jongere bijstandgerechtigden. ‘De bedoeling is dat ze ontdekken waar hun talent ligt en daardoor dichter bij werk komen’. Ook Schagen start iets dergelijks.

Volgens de wet mag de tegenprestatie geen betaald werk verdringen. Vakbond FNV verwacht echter dat ‘gemeenten de randen van de wet op gaan zoeken’. Vice-voorzitter Ruud Kuin noemt in Trouw als voorbeeld de gemeente Twente die bijstandsgerechtigden stoeptegels recht liet leggen, en Sittard waar bijstanders onbetaald de post moesten sorteren en rondbrengen.

(Bronnen: NRC handelsblad, Trouw)

2 Reacties op Gemeenten voelen niets voor dwangarbeid voor bijstanders

  1. Ik hoop niet dat jij in de uitkering komt. De bullshit wat je op je afkrijgt. Geen gemeente/isd/uwv is en was al niet menselijk. Het zijn robotten die jou van alles laten doen, het drukken in een traject zodat de werkcoach een bonus krijgt, de gemeente weer hun subsidie en jij als dwangarbeider laten ze lekker stikken! Zelfs als je aan alle kut verplichtingen houd, kunnen ze je makkelijk straffen zonder enkele bewijs!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.