In 55 gemeenten trammelant en frustratie in lokale politiek

In maart van dit jaar kozen de inwoners van bijna vierhonderd gemeenten een nieuwe gemeenteraad. Amper acht maanden later is al in 55 plaatsen heibel uitgebroken in de lokale politiek. De oorzaak van de ruzies, afsplitsingen en spijtoptanten is volgens de Groningse hoogleraar bestuursrecht Douwe Jan Elzinga frustratie. Het Rijk heeft gemeenten strikte bezuinigingsvoorwaarden gesteld. ‘De gemeente is een stempelmachine geworden’, zegt hij tegen De Telegraaf. De ontwikkeling is zorgwekkend. Elzinga: ‘Zeker met alle decentralisaties die eraan komen, is er ontzettend veel werk’.

Bij lokale partijen waren er vanaf maart binnen twaalf gemeenten incidenten. Dat is ook niet zo raar, want de lokalen bezetten de meeste zetels; 2819 van de in totaal 8450 verkiesbare gemeenteraadszetels.

Van de landelijke partijen kent D66 de meeste lokale mot. Het redelijke alternatief is kennelijk niet overal zo redelijk. De democraten lagen sinds maart al in tien gemeenten met elkaar overhoop. De grootste uitslaande D66-brand woedt vooralsnog in Haarlem. Daar stapten door aanhoudende trammelant al vijf van de negen D66’ers op.

Elzinga waarschuwt dat het grote verloop van raadsleden een ‘dringender probleem is dan ooit’. ‘Met de decentralisaties van zorg en participatie krijgen de gemeenten er miljarden bij. Gemeenteraden zijn politiek verantwoordelijk voor goede zorg, en moeten ook nog eens controleren of het geld wel goed besteed wordt. Daarvoor heb je kennis en ervaring nodig’.

Van de 8450 gekozen raadsleden, waren er in maart ruim vierduizend nieuw. Nieuwe gemeenteraadsleden denken volgens de hoogleraar nog dat ‘ze hun gemeente echt kunnen veranderen’. Maar dat blijkt niet het geval, ‘er valt vooral nog te kiezen hóe je bezuinigt’.

Bij de grote decentralisatie lijkt de democratie in de haast vergeten. Terwijl gemeenten zich schrap zetten om de grote lading aan nieuwe taken en verantwoordelijkheden op een verantwoorde wijze te lossen, worden de gemeenteraadsleden nerveus. Niet zo gek. Het zijn weliswaar vaak goedwillende politici en partijtijgers, maar ook parttime amateurs.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.