Voor nationale moslimpartij is moslimgemeenschap te verdeeld

‘De komende periode gaan wij de reacties die ons bereiken peilen om een nieuwe beweging te starten en een frisse wind door Nederland te laten waaien’, schreven de twee Turkse Kamerleden Kuzu en Öztürk op Facebook daags na hun vertrek uit de PvdA-fractie.  De twee ex-PvdA’ers lieten doorschemeren dat het om een islamitische beweging zou gaan. Volgens politicoloog Jean Tillie maakt zo’n beweging echter geen schijn van kans. Daarvoor zijn de moslims onderling, net als Nederlandse-Nederlanders, te verdeeld. Er is volgens Tillie niet zoiets als één moslimgemeenschap.

Tillie deed jarenlang onderzoek naar het verband tussen etniciteit en stemgedrag. Hij stelt in de Volkskrant dat een linkse Turk of Marokkaan echt niet ineens op een rechts-conservatieve partij gaat stemmen, ook niet als die islamitisch is. Wél komt het vaak voor dat een allochtone Nederlander op een kandidaat met dezelfde achtergrond stemt op de lijst van de partij waarop hij toch al wilde stemmen.

Ook onderzoeker Simon Otjes, wetenschappelijk medewerker van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke partijen, geeft de landelijke moslimpartij weinig kans. ‘Die zou dan Turkse én Marokkaanse Nederlanders moeten aanspreken, maar ook gematigde en orthodoxe gelovigen. Ik zie dat niet snel samenkomen’.

Er zijn ook andere geluiden. De oprichter van de Rotterdamse moslimpartij Nida Mohammed Talbi ziet wel toekomst voor een moslimpartij in de Tweede Kamer. ‘Wij hebben het gevoel dat er behoefte aan landelijke partij voor moslims is’. Nida zelf is redelijk succesvol in Rotterdam met twee zetels in de gemeenteraad.

De moslimgemeenschap is net als elke andere religieuze gemeenschap: versplinterd en verdeeld. De individuele belangen zijn net zo divers en soms tegengesteld als elders. Terwijl de politiek toch draait om het behartigen van belangen. Wellicht verwelkomt de Kamer ooit nog eens een progressieve of conservatieve moslimpartij, een liberale of een socialistische. Alleen een christelijke moslimpartij is nogal onwaarschijnlijk.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.