‘Markt en staat zijn versmolten, hebben toegang tot je hele bestaan’

‘Bedrijfsleven en overheid versmelten steeds meer samen tot een sprookjesachtige maar onbereikbare schikgodin, zelf blijf je machteloos op aarde achter.’ En ‘mijn gevoel van machteloosheid verdiept zich dagelijks.’ Dat schrijft columnist Maxim Februari vandaag in NRC Handelsblad. De kop van het stukje: ‘Eis ’n vrij leven, voordat je alleen in vrijheid dood mag’.

Volgens Februari beschrijft een zin uit de serie Sex and the City perfect de relatie tussen de huidige burger en de macht: ‘She can reach me, but I can’t get her’.

Februari: ‘Etatisme, heet de bemoeizucht van de overheid in hedendaagse krantenstukken. De overheid bestuurt en beheerst alles, en als ze decentraliseert, beheerst en bestuurt ze nog’.

‘Maar de diagnose van ‘etatisme’ is onvolledig. Het is tijd te beseffen dat er geen zelfstandige staat meer is, geen zelfstandige overheid. De staat is versmolten met de industrie. Er is geen sprake meer van etatisme, maar van zoiets als kapitaal-etatisme’, vindt de NRC-columnist, filosoof en schrijver.

Februari beschrijft bijvoorbeeld het bedrijf Yellowbrick dat parkeerautomaten exploiteert. Om je auto te kunnen parkeren, moet je eerst ‘privacyinstellingen aanpassen’ en ‘cookies accepteren’ om te betalen, want de Yellowbrickapparaten accepteren namelijk geen muntgeld en chipknipgeld.

Als een ander voorbeeld noemt Februari het plan van de Europese politiediensten (ENLETS, het European Network of Law Enforcement Technology Services) om auto’s op afstand te kunnen besturen en stoppen. Bedrijven worden uitgenodigd mee te denken. ‘ENLETS zal de groei van de EU security industrie ondersteunen’, citeert Februari een wervende tekst van de verzamelde Europese politiediensten.

Europese autofabrikanten worden verplicht om in nieuwe auto’s kastjes in te bouwen ‘die gegevens doorbellen naar alle kanten: overheden, verzekeraars, bedrijven, boeven. De Duitse automobilistenclub ACV moppert deze dagen dat het systeem ‘nicht manuell abgeschaltet werden kann‘. Er is geen aan- en uitknop’.

‘Markt en staat zijn versmolten, hebben toegang tot je hele bestaan en er is geen alternatief.’ Februari roept op hiertegen ‘te ageren’. Überbeschaafde NRC-taal voor ‘in opstand te komen’.

Dat de Duitse automobilistenclub tegen de autobesturing-op-afstand protesteert, is waarschijnlijk niet toevallig. Geen volk weet namelijk beter waartoe allesbeheersende overheden kunnen leiden. Brrrr.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.