Vraagtekens bij benoemde president van Hoge Raad

Over de benoeming van de president van de Hoge Raad der Nederlanden bestaan vraagtekens. Op 1 november werd de voor het grote publiek volstrekt onbekende Maarten Feteris president van het hoogste rechtscollege. Hij is een gewaardeerd en briljant gevonden rechtsgeleerde, maar hij was tussen 1986 en 2008 fiscaal adviseur bij PriceWaterHouseCoopers (PWC). Een van de vier grote advieskantoren die de laatste jaren van hun voetstuk vielen door hun nogal twijfelachtige praktijken. Feteris maakte er destijds razendsnel carrière en werd partner. En dat ben je niet zomaar.

Columnist en oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad Folkert Jensma zet zijn vraagtekens bij de benoeming van Feteris. ‘Een topfiscalist van PWC wijst beroepshalve grote bedrijven de weg naar de fiscaal minste weerstand. Legale belastingontwijking dus, van het soort waar de morele verontwaardiging over groeit. Overigens hand in hand met de oplopende begrotingstekorten bij overheden’. Kan zo iemand president van ons hoogste rechtscollege worden? Kennelijk.

Volgens Jensma lijkt de Hoge Raad op een ‘Rotaryclub waar men op elkaars blauwe ogen vertrouwd’. De heren regelen alles onderling met gentleman’s agreements. Niet echt 2014.

Op deze wijze hebben de dames (?) en heren afgesproken dat een president een zittingstermijn heeft van maximaal zes jaar. Maar dat is niet officieel en er staat niets over in de wet.

Jensma:’ Ik krijg meteen visioenen van een geheime handdruk, of iets met kaarsen, knielen en zweren dat je in 2020 aftreedt. Mocht president Feteris onverhoopt geen gentlemen zijn of overtuigd raken van de wens langer aan te blijven, dan houdt niemand hem tegen’.

Jensma beschrijft inderdaad een zeer naar binnen gekeerd gezelschap. Een geheim genootschap. Dat verklaart dan ook meteen waarom men een voormalige topdog van PWC heeft benoemd tot president. Een goed rechtsgeleerde? Vast en zeker, maar het morele kompas van deze functionaris moet boven elke twijfel zijn verheven.

(Bron: NRC Handelsblad)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Baybasin en de nieuwe zakelijkheid | Baybaşin: politiek gevangen in Nederland

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.