AIVD wuifde waarschuwing aan PvdA over Öztürk weg

Felix Rottenberg: 'PvdA wilde Turkse stemmen werven'

Voordat de twee weggelopen Turkse PvdA-Kamerleden Öztürk en Kuzu op de kieslijst kwamen in 2012, deed de partij een check bij de AIVD. De PvdA twijfelde destijds al over het duo, en in het bijzonder over Selçuk Öztürk.

Er werd eerst een kenner van de Turkse gemeenschap om een advies gevraagd en die adviseerde negatief. Hij voorspelde dat de Turkse kandidaten vroeg of laat voor moeilijkheden zouden zorgen. Daarna vroeg de partijtop de veiligheidsdienst om een check, maar dat leverde niets op.

Öztürk zou banden hebben met een omstreden Turkse organisatie, maar er kwam niets verdachts uit het AIVD-onderzoek. Een anonieme hooggeplaatste PvdA’er bevestigt dit verhaal in Het Parool. Ook voormalig PvdA-voorzitter Felix Rottenberg schrijft erover in zijn Parool-column.  De veiligheidsdienst ‘wuifde de waarschuwing (van de expert, red.) weg’, aldus Rottenberg.

Uit de reconstructies in de media blijkt dat er al vanaf het begin spanningen waren tussen de twee heren en de andere fractieleden. Partijvoorzitter Hans Spekman hield ze echter, ondanks de onvrede bij de overige fractieleden, lange tijd de hand boven het hoofd, schrijft NRC Handelsblad.

Öztürk deed dit voorjaar zijn beklag bij de PvdA-voorzitter over een zoveelste akkefietje. Hij vond gehoor en Spekman vroeg het fractiebestuur voortaan omzichtiger met Öztürk om te springen. Het zou volgens de NRC bij sommige fractieleden tot een woede-uitbarsting hebben geleid.

Volgens Rottenberg was het een kwestie van opportunisme, aan beide kanten, dat Öztürk en Kuzu als sociaaldemocraat de Kamer ingingen. De PvdA wilde immers Turkse stemmen werven.

(Bron: Het Parool, NRC handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.