Gemeenten experimenteren met lokale bigbrothersystemen

Van criminaliteit tot fraude, gemeenten willen het steeds vaker oplossen met big data. Plaatsen als Den Haag en Delft experimenteren met lokale bigbrothersystemen die fraudeurs en andere ongure types opsporen. Dit najaar lanceerde minister Asscher van Sociale Zaken al het landelijke Systeem Risico Indicatie (SyRI). Het kan alle denkbare gegevens van de overheid over een burger koppelen waarmee het een risicoprofiel aanmaakt. Grote ict-bedrijven haalden inmiddels gemeenten over om ook een lokale controlesystemen te bouwen.

De lokale bigdata-systemen zijn nog wel in ontwikkeling. ‘Het blijft trial en error‘, aldus Hans Berkhout in de Volkskrant. Hij is van de regionale fraudebestrijding in Den Haag. ‘De verwachtingen zijn soms hoog gespannen. Sommige gemeenten weten niet hoe ze het systeem moeten gebruiken’. Er is nog niet één fraudegeval gevonden.

Er zijn in elk geval twee softwarepakketten waarmee lokale bestuurders momenteel experimenteren: Alert van CapGemini en Smartbox van InfoSupport.

Ook het bedrijf PinkRoccade Local Government is actief aan het werven onder gemeenten. Het werkt onder meer met gezichtsherkenning op straat. Wanneer het verdacht volk waarneemt met gezichtsherkenning, checkt het systeem razendsnel de gegevens in de basisadministratie en wanneer de buurt en gegevens niet matchen, onderneemt de politie mogelijk actie.

Het softwareproduct Alert koppelt onder meer leeftijd, opleidingsniveau, laatste beroep, fraudegevallen in de buurt, autobezit, schulden en historisch gedrag aan elkaar. Daaruit rolt een risicoscore, een inschatting van toekomstig fraudegedrag, zodat de gemeente tot actie kan overgaan. Het gaat hier dus om burgers die niets strafbaars hebben gedaan.

‘Er zijn niet echt resultaten bekend van het gebruik van Alert’, zegt de fraude-expert van Capgemini. Vanwege het uitblijven van de resultaten, stopte de gemeente Utrecht met Alert.

Het systeem Smartbox is bedoeld om bijstandsfraude op te sporen. Het maakt een ranglijst van alle bijstandsgerechtigden in een gemeente. Hoe hoger op de lijst, hoe groter de kans op toekomstig risicogedrag. Als het goed gaat, wordt in de bovenste helft van de lijst 2,5 keer zo vaak een uitkering stopgezet, dan in de onderste helft, zegt commercieel manager Lammert Vinke in de Volkskrant.

Gewone onschuldige burgers worden straks door een jungle aan overheidssystemen getaxeerd op toekomstig risicogedrag. En de veilige rechtsstaat bestaat straks alleen nog in geschiedenisboekjes.

(Bron: de Volkskrant)

2 Reacties op Gemeenten experimenteren met lokale bigbrothersystemen

 1. BestuursFASCISME is ’t en niks anders.
  https://www.youtube.com/watch?v=2PD41qBDALE
  Wakkerschudder van David Snowden:
  http://tinyurl.com/o3wokrq
  Grabbelton-privacy:
  http://tinyurl.com/q84uf2c

 2. Heb een fout gemaakt.
  Link 2 had moeten zijn:
  http://tinyurl.com/q3wokrq
  Sorry

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Gemeenten experimenteren met lokale bigbrothersystemen |

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.