Politiek commentator Boonman zinspeelt op vertrek Samsom

Politiek commentator Kees Boonman zinspeelde vrijdag in het tv-programma Eenvandaag op het vertrek van Diederik Samsom als PvdA-leider. Boonman: ‘De chaos, onduidelijkheid en de lage peilingen zeggen wel iets over het leiderschap in de PvdA. Je kunt het draaien of keren; het moment komt dat de houdbaarheid van de partijleiding een grens begint te bereiken, dat gaat gewoon vanzelf gebeuren’. Boonman zegt het weliswaar voorzichtig maar hij zegt eigenlijk dat Samsoms dagen zijn geteld.

Aanleiding voor Boonmans reactie was het chaotische vertrek van de twee Turkse Kamerleden. Boonman: ‘Dit gaat over de corebusiness van de Partij van de Arbeid: integratie. En in de eigen partij lukt dat niet eens’.

Ook oud-Kamerlid en voormalig wethouder van Amsterdam Rob Oudkerk vindt de integratie binnen de PvdA ‘niet gelukt’. ‘Je zou wel zo langzamerhand kunnen zeggen dat hele grote elementen van de integratie binnen de PvdA, en daarbuiten, niet gelukt zijn. En dat was niet de bedoeling.’

De PvdA wankelt. De leider staat kennelijk op de drempel van de uitgang, want als de pers gaat speculeren over een vertrek, zo wijst de geschiedenis uit, dan komt dat vertrek er ook. Vaker sneller dan verwacht. Maar nog opzienbarender is dat het rotsvaste geloof van de PvdA in de culturele integratie blijkbaar ook wankelt.

Het is duidelijk: na twee jaar Rutte II verkeren de sociaaldemocraten in een diepe crisis. Ze gaan hun identiteitscrisis te lijf door te soulsearchen, de boel op te schudden. En daarbij wordt Diederik Samsom, wat Maxim Verhagen eerder voor het CDA was, een souvenir uit een nare periode. Een sta-in-de-weg.

(Bron: Eenvandaag)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.