DSW-directeur: ‘Dure zorgpolis met vrije artsenkeuze slaat nergens op’

‘Restitutiepolissen slaan eigenlijk nergens op, want zorgverzekeraars hebben bijna alle ziekenhuizen en zorgverleners gecontracteerd.’ Dat zei de directeur van zorgverzekeraar DSW Chris Oomen donderdag op Radio1. ‘Het speelt in op de angst van verzekerden dat die niet meer vrij kunnen kiezen, maar het is bij wet geregeld dat iedereen kan kiezen. Als verzekeraars de premies van deze restitutiepolissen fors verhogen, kunnen ze daar andere premiestijgingen mee drukken. Ik vind dat nergens op slaan.’

Er zou volgens Oomen eigenlijk maar één polis moeten zijn, met wat aanvullende polissen. De negen zorgverzekeraars in Nederland bieden samen maar liefst tachtig polissen aan. ‘Mensen zien zo door de bomen het bos niet meer’.

Ook minister Schippers van Volksgezondheid kreeg een veeg uit de pan van de directeur van de kleine Schiedamse verzekeraar. Zij vond de budgetpolis uit, een polis die beperkte keuzevrijheid voorspiegelt tegen een relatief lage premie. Een onding volgens Oomen: ‘Ze moet zich schamen. Bij wet kan iedereen zijn eigen arts kiezen. Dat is de basis van de zorgverzekeringswet’.

Wanneer een verzekerde naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat, vergoeden verzekeraars maar 70 of 80 procent. ‘Dat is volkomen flauwekul’, vond Oomen echter. ‘Alle verzekeraars hebben alle ziekenhuizen gecontracteerd’.

Dan over die vergoeding van 70 of 80 procent: ‘dat maakt de rechter uit. Volgens de wet mag een bijbetaling voor een verzekerde namelijk géén verhindering zijn om naar dat ziekenhuis te gaan’. Ook hier is het verschil tussen gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg ‘volkomen flauwekul’, verzekerde Oomen.

Deze meneer Oomen lijkt ons een zeldzaam type mens, die van de vertrouwenwekkende verzekeraar.

(Bron: Radio1)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.